Jämsän ammattiopiskelijat tekivät itselleen matematiikan oppikirjan

Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajille ei ollut olemassa omaa oppikirjaa, joten opiskelijat keksivät tehdä sellaisen itse. Oppikirjan laskutehtävät kytkeytyvät käytäntöön.

Kotimaa
Jämsän Ammattiopisto NUVA matematiikan kirja
Yle / Esko Pulliainen

Jämsän ammattiopistossa opiskelijat ovat kehittäneet oman matematiikan oppikirjan. Muun muassa prosenttilaskuja opetellaan laskemalla esimerkiksi arvonlisäveroa tai palkkoja.

Nuoren kesätyön bruttopalkka on 1369 euroa. Laske nettopalkka veroprosentin ollessa kahdeksan.

– Esimerkiksi tällaisia ongelmia opiskelijat itse tuovat matematiikan tunneille, kertoo opinto-ohjaaja Nana Hulkko.

Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajiksi opiskelevat päättivät tehdä kirjan itse, sillä heille suunnattua matematiikan oppikirjaa ei löytynyt.

– Puhtaasti opiskelijoiden idea tämä oli. Ammatillinen opiskelu on menossa siihen suuntaan, että ei mietitä oppimista vaan osaamista, ja tämä on yksi kokeilu siihen suuntaan, Hulkko kertoo.

Kirja onkin laadittu sen perusteella millaista tietoa ja taitoa opiskelijat arvioivat tarvitsevansa.

– Kirjan tarkoitus ei siis ole opettaa matematiikkaa, vaan valmistaa ammattiin. Kun 16-vuotias lähtee harjoittelemaan vaikkapa prosenttilaskua, niin sen pitää olla opiskelijalle mielenkiintoista, toteaa Hulkko.

Opiskelijoiden kirjassa ei esimerkiksi derivoida tai ratkota toisen asteen yhtälöitä, niitä kun nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan tehtävässä tuskin tarvitsee.