Kansanedustaja Jukka Kopra: Lapsilisiä oli pakko leikata

Kopra (kok.) huomauttaa, että jos kehysriihessä ei olisi saatu säästöjä aikaan, Suomen luottoluokitus olisi ollut vaarassa pudota. Tämä taas olisi voinut vaikuttaa pidemmällä aikavälillä esimerkiksi asuntolainojen huomattavaan kallistumiseen.

politiikka
Kansanedustaja Jukka Kopra
Yle

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopran mukaan kahdeksan euron kavennus lapsilisiin ei ollut hyvä ratkaisu, mutta leikkaus oli pakko tehdä.

Meillä on rahat loppu ja jokainen suomalainen kärsii nyt näissä talkoissa, kun taloutta laitetaan kuntoon.

Jukka Kopra

- Meillä on rahat loppu ja jokainen suomalainen kärsii nyt näissä talkoissa, kun taloutta laitetaan kuntoon, Kopra toteaa ratkaisusta.

- Niin nuoret, lapset, keskituloiset, keski-ikäiset, työssäkäyvät kuin eläkeläisetkin ovat kaikki näissä talkoissa mukana ja ikävä kyllä nyt jouduttiin myös puuttumaan lapsilisiin, hän jatkaa.

Kopra huomauttaa, että lapsilisän leikkaus kompensoidaan kaikkein pienituloisimmille muina tukina.

- Ne, jotka ovat kaikkein ahtaimmilla ja kenen tulot ovat kaikkein pienimmät, saavat sitten muuta kautta lapsilisän vähennyksen verran rahaa tililleen.

Vaihtoehtona luottoluokituksen putoaminen

Kopran mukaan säästöt vaikuttavat joidenkin suomalaisten elämään jopa satoja euroja vuodessa tai enemmänkin.

Vaihtoehtona on, että Suomi putoaisi AAA-luottoluokitusluokasta, jos emme näitä säästötoimia tekisi.

Jukka Kopra

- Vaihtoehtona on, että Suomi putoaisi AAA-luottoluokitusluokasta, jos emme näitä säästötoimia tekisi. Silloin kansainvälisten sijoittajien usko Suomen talouteen menisi, mikä nostaisi välittömästi valtionvelan korkoja ja hintalappu olisi Suomelle suurempi.

- Edelleen tämä tarkoittaisi sitä, että kaikkien asuntolainojen korot nousisivat jopa prosentin-kaksi. Jos keskimääräisellä keskituloisella suomalaisperheellä on 100 000 euroa asuntolainaa ja jos korko nousee kaksi prosenttia, niin hintalappu on vuodessa kaksi tonnia lisää ja tuskin me sitäkään haluamme, Kopra laskee.

Puoluetuet syyniin syksyn budjettineuvotteluissa?

Kopran mukaan kehysriihen päätökset olivat niin mittavia, etteivät mahdolliset leikkaukset puoluetukiin nousseet esille.

- Totta kai rahaa se on sekin. Puoluetuki on vuodessa noin 34 miljoonaa euroa, jos verrataan sitä tähän 2,3 miljardin kokonaissopeutukseen, niin se on aika pieni summa.

- Tähän varmasti palataan syksyn budjettineuvotteluissa ja voi olla, että sitäkin summaa säädetään siinä vaiheessa, Kopra ounastelee.