Asiantuntija: XP-koneita ei kannata päivittää

Järjestelmän vanheneminen uhkaa ensi kuussa monen tietokoneenkäyttäjän tietoturvaa. Uuden käyttöjärjestelmän asentaminen vanhaan tietokoneeseen tulee kalliiksi, eikä kone edes välttämättä jaksa pyörittää sitä. Siksi asiantuntija neuvookin hankkimaan tilalle suosiolla uuden tietokoneen.

tietokoneet
Vanha tietokone, jossa Windows XP käyttöjärjestelmä.
Miika Siltalahti / Lehtikuva

Moni tietokone on huhtikuusta lähtien hakkereille vapaata riistaa. Koneisiin ei enää saa tietoturvapäivityksiä, kun Microsoft lopettaa niiden toimittamisen. Koneeseen voi hankkia uudemman järjestelmän, mutta se ei ole käytettyjä koneita myyvän Tietokonekellarin toimitusjohtajan Markus Raitalammin mukaan kannattavaa.

– Jos koneeseen vaihtaa uuden käyttöjärjestelmän, niin lisenssi maksaa noin 120 euroa. Jos työn teettää ulkopuolisella, niin se maksaa noin 70 euroa. Vanhaan koneeseen pitää usein lisätä myös muistia, niin se on parinsadan euron homma. Eikä vanhasta koneesta tiedä koska se sanoo sopimuksensa irti, Raitalammi pohtii.

Nettipankkia varten uusi tietokone

Raitalammin mukaan vanhaa konetta ei kannatakaan lähteä päivittämään uudella järjestelmällä. Tilalle kannattaisikin hänen mukaansa hankkia suosiolla uusi. Ainakin jos aikoo käyttää koneella nettiä.

– Kyllähän konetta voi vanhallakin järjestelmällä käyttää, mutta en suosittele, että sillä ainakaan nettipankkiin mentäisiin. Muuten hakkerit voivat viedä rahat tililtä, Raitalammi toteaa.

Yritykset tarvitsevat vanhoja koneita

Raitalammin mukaan vanhaa konetta ei silti kannata hävittää, sillä XP-järjestelmälle löytyy käyttäjiä jatkossakin.

– Monella yrityksellä on käytössä softia, jotka toimivat vain XP-järjestelmällä. Viime viikollakin yksi asiakas hankki XP-koneen juuri siitä syystä. Ja softa oli kuulemma uusi. Eli tällaista käyttöä koneilla varmasti on, Raitalammi tuumaa.