1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kansainväliseltä tuomioistuimelta tyrmäys Japanin valaanpyynnille

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio kielsi vuonna 1986 kaupallisen valaanpyynnin, mutta Japani on jatkanut pyyntiä tieteellisen pyynnin nimissä. Nyt se sanoo noudattavansa tuomioistuimen määräystä pyynnin keskeyttämisestä.

Haagin kansainvälinen tuomioistuin kokoontui maanantaina. Kuva: Martijn Beekman / EPA

Haagin kansainvälinen tuomioistuin katsoo, ettei Japanin valaanpyyntiohjelma Etelänapamantereen vesillä ole tieteellistä valaanpyyntiä.

Tuomioistuin vaatii Japania keskeyttämään pyyntilupien myöntämisen kunnes ohjelmaa on muutettu.

Japani ilmoittaa noudattavansa tuomioistuimen päätöstä, vaikka onkin siihen pettynyt.

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio kielsi vuonna 1986 kaupallisen valaanpyynnin, mutta tieteellinen pyynti on ollut mahdollista.

Japani on pyytänyt Etelänapamantereen vesillä vuosittain noin tuhat valasta, pääosin lahtivalaita. Maa on perustellut pyyntiä tieteellisellä ohjelmalla.

Australia nosti kuitenkin kanteen pyyntiä vastaan, koska katsoo Japanin vain pyrkivän kiertämään kaupallisen valaanpyynnin kieltoa. Pyynnin lopettamista ovat ajaneet myös ympäristöjärjestöt.

Tuomioistuin totesi, että Japanin valaanpyyntiohjelma on jatkunut vuodesta 2005 ja sen aikana on tapettu noin 3 600 lahtivalasta, joten tässä valossa tieteellinen tuotos vaikuttaa suppealta.