Taantuma lisää perheiden pihailua

Pihojen ja puutarhojen suuret investoinnit ovat parhaillaan jäissä. Puutarhanhoidossa on nyt muotia pieni ja hyödyllinen.

Kuva: YLE / Savo

Taloustaantumat ajavat perheet pienten ja halpojen harrastusten pariin. Puutarhanhoidossa tämä näkyy lisääntyneenä kotitarveviljelynä.

- Kiinnostus hyötykasveihin on lisääntynyt selkeästi. Nyt kylvetään itse, ostetaan pikkutaimia ja tuotetaan lähiruokaa omalla pihalla, kertoo Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Reeta Rouhiainen.

Nyt kylvetään itse, ostetaan pikkutaimia ja tuotetaan lähiruokaa omalta pihalta.

Reetta Rouhiainen

- Pihoille ja puutarhoihin tehdään pieniä investointeja. Voidaan esimerkiksi viljellä vaikka patiovihanneksia ruukuissa. Yhdistyksessä haluammekin tuoda esille, ettei isoja perinteisiä kasvimaita tarvita enää, vaan pienilläkin saadaan aikaan tehokasta tuottamista.

Perheet ovat yhä kiinnostuneempia puuhaamaan yhdessä pihoilla esimerkiksi pihakeittiöissä tai hyötypuutarhoissa.

- Ideoita etsitään messuilta, yhdistystoiminnasta ja netistä. Ilmassa on selvästi hypetystä tehdä asioita ulkona omassa puutarhassa, yhdessä lasten ja ystävien kanssa, kertoo Rouhiainen.

"Yrittäjän pitää nyt olla luova"

Puutarha-alalla nykyinen taloustaantuma puree eniten alkutuottajiin.

- Tarvitaan paljon luovuutta, mielikuvitusta ja kekseliäisyyttä, jotta saadaan oma yritys muokkautumaan tämänhetkiseen taloustilanteeseen.

Rouhiaisen mukaan 90-luvun lama oli erilainen verrattuna tähän päivään.

- Nykylama on yleismaailmallisempi. Keski-Euroopan tuotantomuutokset ja hintapaineet kohdistuvat nyt enemmän Suomeen kuin 90-luvulla. Jokaisen yrittäjän pitää nykyään laskea, miettiä ja olla luova, sanoo Rouhiainen.

Pieni notkahdus voi olla myös herättävä tekijä yrittäjälle.

- Taantuma luo yrittäjälle uusia jännitteitä, mutta yrittäjyys tarvitsee notkahduksia, jotta opitaan parempaaa taloudenpitoa ja keksitään uusia, tuoreita ideoita.