Harvinainen kuninkaallinen sotasaalis tutkitaan perin pohjin

Museo tutkii ainutlaatuisen sotasaaliinsa perusteellisesti Kokkolassa. Barkassi napattiin Krimin sodassa Englannin kuninkaalliselta laivastolta. Sitä säilytetään kaupungin keskuspuistossa puisessa venevajassa. Barkassi on alkuperäisessä asussaan, mutta se on säilynyt yllättävän hyvin.

Kotimaa
Kuvassa rakennus, jossa barkassia säilytetään. Alus näkyy ikkunaseinän takana.
Kokkola säilyttää harvinaista sotasaalistaan vartavasten rakennetussa paviljongissa Englannin puistossaJukka-Pekka Tyhtilä / Yle

K.H. Renlundin museon omistuksessa oleva maihinnousualus päätyi Kokkolaan Krimin sodassa kesäkuussa 1854 niin sanotussa Halkokarin kahakassa. Kokkolalaiset onnistuivat yllättämään englantilaiset ja saamaan harvinaisen sotasaaliin. Kokkolan barkassi on tiettävästi ainut säilynyt tämän tyyppinen alus ja siksi yksi brittiläisen merisodankäynnin historian keskeisiä kohteita

Museovirasto on myöntänyt 17 000 euron avustuksen aluksen konservointiin, mutta käytännössä raha kuluu kunnostamista edeltävään tutkimukseen, sanoo konservaattori Jouni Mustonen:

– Itse kahakkaa on kyllä tutkittu, mutta alusta ei. Nyt tehdään ensi kertaa kattava tutkimus.

Mustonen uskoo, että Englannista löytyy esimerkiksi aluksen piirustuksia. Kuninkaallinen laivasto lienee myös dokumentoinut tarkasti aluksen rakenteen ja varusteet. Venäjälle annettujen tykin ja lipun lisäksi barkassin varustuksesta ei ole mitään tietoa.

Kun aluksen rakenne, materiaalit ja tekniikka on tutkittu, voidaan laatia kuntoarvio ja tehdä konservointisuunnitelma, sanoo Mustonen.

Puurakennus tasaa kosteutta

Barkassia on säilytetty venevajassa kaupunginsalmen eli Suntin rannalla 1800-luvun lopulta alkaen. Sitä ennen sen majapaikka oli Katariinan kalmiston lähellä olleessa piharakennuksessa. Aika on kuitenkin ollut sotasaaliille armollinen:

Silmämääräisesti arvioiden se näyttäisi säästyneen yllättävän hyvin

Konservaattori Jouni Mustonen

– Vaikka onkin lämmittämätön, puurakennus on antanut veneelle sääsuojan. Silmämääräisesti arvioiden se näyttäisi säästyneen yllättävän hyvin. Puinen alus puurakennuksessa tasoittaa kosteusvaihteluita ja luo tasaiset olosuhteet, kuvaa konservaattori Jouni Mustonen.

Barkassissa on yhä alkuperäinen maali. Sen pinnassa näkyy myös käytön aikaisia jälkiä esimerkiksi meriveden ja lämpöä hönkineen korsteenin vaikutuksista.

Mustosen mielestä alus vaatisi nykyistä paremmat esittelyolosuhteet ja tarjoaisi ainekset oheisnäyttelyyn tai vielä laajempaan matkailukohteeseen.

Artikkelia on muutettu 1.4.2014 klo 15.30: Konservaattori Jouni Mustonen sanoo, että historioitsija Andrew Lambertin mukaan kuninkaallinen laivasto on kyllä menettänyt vuosisatojen aikana runsaasti aluksia, mutta Kokkolan barkassi on tiettävästi ainut säilynyt tämän tyyppinen alus ja siksi yksi brittiläisen merisodankäynnin historian keskeisiä kohteita.