1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pienikin määrä sokeria tuhoaa hampaita – ei silti tarvitse kertoa tuoteselosteessa

Elintarvikkeissa saattaa olla pieniä määriä sokeria, jota ei tarvitse kertoa tuoteselosteessa. Se perustuu EU-lainsäädäntöön. Kuitenkin pienetkin sokerimäärät vahingoittavat hampaita. Hampaille erityisen epäterveellisiä ovat nuorten uudet ruokailutavat, kun pitkin päivää juodaan sokerisia ja happamia juomia.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Uusi sokerikohu pulpahti esiin, kun Norjan TV2 tutkitutti laboratoriossa vihreitä teelaatuja, tutkimuksissa Twiningsin vihreän sitruunateepussin sisällöstä löytyi viidennes sokeria eikä siitä kerrota pakkauksessa.

Vihreää teetä on pidetty terveysjuomana, jota voi juoda aterioiden välilläkin. Professori Eeva Widström Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että pienikin määrä sokeria aiheuttaa  hampaille happohyökkäyksen.

- Hampaille ihan pienikin määrä hiilihydraatteja aiheuttaa happohyökkäyksen, hampaat kestävät viisi, kuusi ateriointia vuorokaudessa, ja siinä on mukana ateriat ja välipalat, silloin sylki huuhtoo happoja pois aterioiden välillä ja ehtii tämän työnsä tehdä, mutta mitä useampi happohyökkäys päivän mittaan tulee, sitä hankalampi on syljen tehdä tätä työtä ja siitä sitten syntyy kariesta ja  päästään ihan hampaiden reikiintymiseen saakka, kuvaa Widström.

Evira tutkii parhaillaan, onko vihreän teen sokeripitoisuus niin suuri, että se pitäisi ilmoittaa tuotepakkauksessa.

Aromiaineiden sisältöjä ei tarvitse ilmoittaa

Nykyisen sekä myös vuonna 2016 voimaan tulevan uuden EU elintarvikelainsäädännön mukaan sokeria ei tarvitse ilmoittaa tuoteselosteessa, kun sokerin määrä on pieni ja sokeri on niin sanottu kantaja-aine, kuten sitruunateessä se on sitruuna-aromille, sanoo Lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen Maa- ja metsätalousministeriöstä.

- Tee on esimerkiksi sellaisten tuotteiden listalla, joista ei vaadita ravintoainemerkintää. Ajatus laissa on se, että ravintoaineiden saanti on tuotteesta on niin vähäistä, että sillä ei ole merkitystä, perustelee Haikonen.

- Aromivalmisteiden kantaja-aineesta ilmoitetaan vain aromi eikä tarvitse kertoa, kuinka paljon siinä aromissa on eri ainesosia. Esimerkiksi sitruunateessä on sitruuna-aromia ja sen kantaja-aineena sokeria.

Samaan tapaan vähäinen määrä sokeria on joissain muissakin tuotteissa eikä sitä tarvitse ilmoittaa tuoteselosteessa. Aromiaineita on nykyisin luetteloissa noin 2 500. Teelaatujen lisäksi vähäisiä määriä sokeria sisältävät muutkin tuotteet.

- Siellä ovat kahviuutteet, hyytelöimisaineita, hiivaa ja purukumia, luettelee lainsäädntöneuvos Anne Haikonen.

Myös makeutusaineissa, niin sanotuissa pöytämakeuttajissa on usein vajaa kymmenesosa sokeria. Sitäkään ei tarvitse ilmoittaa, mutta silti osa valmistajista kertoo sokerin tuoteselosteessaan. Samoin esimerkiksi pienten pakkausten sokerimääriä ei tarvitse kertoa.

- On sellainen poikkeus, että jos on niin pieni pakkaus , että sen suurin pinta-ala on alle 25 neliösenttiä, siinä ei tarvitse ilmoittaa ravintoainemerkintää, sanoo lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen.

Nuorten jatkuva juominen ja syöminen saa aikaan hampaiden eroosiota

THL:n ravitsemusasiantuntijoiden mukaan teepussien kaltainen pieni sokerimäärä ei haittaa ihmisen kokonaisterveyttä. Silti Maailman terveysjärjestö WHO on jatkuvasti vähentänyt sokerinsyöntisuosituksia ja moni välttää turhaa sokeria. Nykytiedon mukaan sokerinsyönti aiheuttaa myös maksakirroosia.

- Tämä hampaiden reikiintymismekanismi on kuitenkin aivan toisenlainen mekanismi, vaikka pienillä määrillä sokeria ei ehkä olisi mekitystä kokonaisterveydelle, ainakin hampaille on, sanoo Widström.

Professori Eeva Widström onkin huolissaan erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten uusista ruokailutottumuksista, jatkuvasta syömisestä ja juomisesta.

- Tämä on todella muuttunut. Kaikkein pahinta on se, että koko ajan hiukan syödään ja juodaan jotain ja limppari on siinä pyödällä ja silloin tällöin otetaan siitä siemaus, hän kuvaa.

Sokeristen ja happamien virvoitusjuomien ja mehujen juonti aiheuttaa eroosion hampaille. Edes juoman sokerittomuus ei auta, jo pelkkä happamuus saa aikaan eroosiota.

- Eroosio tarkoittaa sitä, että hampaat liukenevat, yleensä eroosio alkaa hampaiden sisäpinnoilta, etuhampaat alkavat ohentua, koko purenta madaltuu, prosessi jatkuu niin kauan kuin aineiden käyttö jatkuu ja sen korjaaminen on hyvin hankalaa, sanoo professori Eeva Widström.

- Monet nuoret eivät ymmärrä tätä riskiä. Hampaiden eroosiota ei ennen tätä aikakautta oikeastaan ole ollut, nyt se on yleistynyt nuorilla, jotka paljon käyttävät virvoitusjuomia. Pitäisi elää kurinalaisempaa elämää napostelun ja ruokailujen suhteen, kehottaa Widström.

Tarinat virvoitusjuomien vuoksi liuenneista hampaista eivät ole Widströmin mukaan kaupunkilegendaa, aiheesta löytyy useita tutkimuksia.