1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kohdennettu mainonta

S-ryhmä aloittaa ostotietojen keräämisen ja kohdennetun markkinoinnin

Kymmenhenkinen asiantuntijaryhmä profiloi asiakkaat tuote- ja tuoteryhmätietojen perusteella. Kesko aloitti asiakkaidensa profiloinnit jo pari vuotta sitten.

Kodin Terra Kuva: Matti Konttinen / Yle

S-ryhmä aloittaa toukokuussa asiakasomistajien ostotietojen keräämisen Sokos- ja Emotion-ketjuissa. Kauppa aloittaa ostotietoihin pohjautuvan kohdennetun markkinoinnin syksyllä. Tähän saakka S-ryhmä on tiennyt asiakkaittensa kuluttamisesta vain ostojen loppusumman, ostoajankohdan ja maksutavan.

Kun omistaja-asiakas ostaa Sokoksesta vaikkapa ripsivärin, tieto tuotemerkistä rekisteröityy. Asiakkaan taas ostaessa Prismasta kahvipaketin jää rekisteriin tieto vain siitä, että asiakas osti kahvia, mutta ei siitä minkä merkkistä kahvia.

S-marketit, Prismat ja KodinTerrat keräävät SOK:n asiakasomistaja- ja partnertoiminnan päällikön Marjaana Saarikosken mukaan asiakastietoja vain tuoteryhmittäin. Mahdollisesti myöhemmin myös näissä liikkeissä tehdyistä ostoksista jää tieto rekisteriin.

S-ryhmän teettämän tutkimuksen mukaan suurin osa asiakasomistajista toivoo kohdennettua markkinointia.

- Kun asiakas uskollisesti ostaa tietyn valmistajan tuotteita, voimme kertoa hänelle esimerkiksi milloin kyseisen merkin valmistajan uutuustuote tulee myyntiin.

Asiakas voi kieltäytyä kohdennetusta markkinoinnista

Asiakkaan ostotiedot tallentuvat joka tapauksessa, mutta halutessaan hän voi kieltää tuotekohtaisten tietojensa käyttämisen markkinointiin. Hän voi tehdä myös markkinoinnin täydellisen eston. Asiakas voi tarkistaa itseään koskevat tiedot rekisteristä.

- Asiakas voi netissä estää kohdennetun markkinoinnin tai hän voi tehdä eston asiakaspalvelussa kaupassa.

Tuote- tai tuoteryhmätietoja voi asiakkaan lisäksi tarkastella SOK:n kymmenhenkinen asiantuntijaryhmä, jotka profiloivat asiakkaat. Kauppojen työntekijöillä ei ole pääsyä tietoihin.

S-etukortti on noin kahdella miljoonalla suomalaisella.

Kesko aloitti jo pari vuotta sitten

Kesko on koonnut ostotietoja ja tehnyt kohdennettua markkinointia jo parin vuoden ajan. K-plussakortin käyttäjistä valtaosa on ollut K-Plus toimitusjohtajan Ismo Riitalan mukaan tyytyväisiä kohdennettuun markkinointiin.

- Asiakkaat haluavat massamarkkinoinnista kohdennettuun tarjontaan. Lähetämme tuotetasoisen tiedon keräämiseen sekä sähköpostin lähettämiseen luvan antaneille asiakkaille relevantteja tarjouksia.

Esimerkiksi K-supermarketeissa on syksystä lähtien tehty tuotetarjouksia ostotietojen pohjalta asiakkaille sähköpostitse kerran viikossa.

- Meidän sähköpostit avataan ja se kyllä näkyy myös myynnissä.

Lidlillä ei ole kanta-asiakasohjelmaa. Suomen Lähikaupan Ykkösbonus-ohjelma ei kerää tuote- tai tuoteryhmätietoja, vain kuitin loppusumma jää rekisteriin.