Kemiantehdasta vastustanut protesti kääntyi väkivaltaiseksi Kiinassa

Eteläkiinalainen Maomingin kaupunki kertoi väkivaltaisuuksista sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa oli levinnyt kuvia paraksyleenitehdasta vastustaneesta mielenosoituksesta.

Ulkomaat

Etelä-Kiinassa Maomingissa kemiantehdasta vastaan järjestetty mielenosoitus kääntyi sunnuntaina väkivaltaiseksi, kertoivat viranomaiset maanantaina.

Maomingin kaupungin mukaan ihmiset osoittivat mieltä kiinalaisen Sinopec-yhtiön paraksyleenitehdasta ja ympäristötuhoja vastaan. Paraksyleeniä käytetään muun muassa kankaiden ja muovipullojen valmistamiseen.

Kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa Weibossa on levinnyt kuvia, joissa sadat mielenosoittajat marssivat Maomingissa. Kuvissa näkyy myös liekeissä oleva auto ja kadulla verisenä makaavia mielenosoittajia sekä muodostelmassa marssivia poliiseja.

Joissakin kuvissa näkyy kylttejä, joissa kemiantehdasta vaaditaan lähtemään Maomingista.

Kuvien aitoutta ei ole kyetty varmistamaan, mutta ne ovat aiheuttaneet kohua weibossa. Osa kuvista oli myöhemmin poistettu.

Viranomaiset syyttävät levottomuuksista häiriköitä, jotka heittelivät kiviä ja vesipulloja ennen kuin järjestys palautettiin. Kukaan ei kuollut, kaupunki sanoo lausunnossaan. Siinä ei kerrota, loukkaantuiko joku ja kuinka moni mielenosoitukseen osallistui.

Lisääntynyt ympäristötietoisuus on rohkaissut kiinalaisia viime vuosina mielenosoituksiin, joita hallitus jossain määrin suvaitsee, mutta jotka usein hajotetaan.

Itä-Kiinassa Ningbon kaupunki perui petrokemian projektin sen jälkeen, kun ihmiset olivat osoittaneet sitä vastaan mieltään päivien ajan marraskuussa 2012. Vuotta aiemmin koillinen Dalianin kaupunki luopui protestien jälkeen paraksyleenitehtaasta.

Lähteet: AFP, Reuters