Nuoret rakensivat itselleen psykedeelisen palaveribussin

Syrjäytyneet nuoret ovat keksineet virastokammoon uuden lääkkeen. Liikkuvassa matalan kynnyksen palaveribussissa voi hoitaa vaikkapa sosiaalitoimiston asioita. Kajaanissa liikkuvasta toimistosta tuli nuorten käsissä oman näköinen menopeli.

ilmiöt
Kainuun kulttuuripaja Marilynin Chevy.
Heikki Rönty / Yle

Mielenterveyskuntoutujat ja syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ovat puuhanneet Kulttuuripaja Marilynissa jo tovin amerikanraudan kimpussa. Idean äiti, hankevastaava Jaana Vanhala Kainuun kulttuuripaja Marilynistä on tyytyväinen työnjälkeen.

– Lähdettiin sinisestä Chevrolet Van Expressistä rakentamaan tätä. Suunnittelimme ja toteutimme tätä pala kerrallaan. Yhtään osaa ei ole varmaan jätetty läpi käymättä.

V8-moottorisen ajoneuvon on tarkoitus toimia matalan kynnyksen toimipisteenä. Laaja Kainuun maakunta aiotaan ottaa haltuun iskulauseella "Tuutko ite vai tullaanko hakemaan", selvittää Vanhala.

– Osa nuorista kokee välillä turhauttavaksi viralliset ympäristöt, minne mennään ikäänkuin tentattavaksi. Mutta kun laitat lempimusiikin soimaan, vertaisohjaaja ajaa ja mennään vaikka sossun ja typan (työvoimanpalvelukeskus) pihaan ja otetaan sieltä työntekijä kyytiin. Silloin nuori tutussa, itse tuunaamassaan ympäristössä pääsee kertomaan juttuja esimerkiksi siitä, miten hän on kokenut kulttuuripajalla olemisen.

Kaksi miestä kunnostaa pakettiautoa.
Nuoret ovat itse tuunanneet autoa.Heikki Rönty / Yle

Kulttuuripajatoiminta on Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama ja se toimii Sosiaalipedagogiikan säätiön alla. Vertaisohjaajaksi valmistuva Jani Koivula tietää jo oman roolinsa autossa.

– Olen Chevyn kuskina. Tämä on pieni liikkuva toimisto, semmoinen psykedeelinen palaveribussi. Täältä löytyy ainakin laajamittaiset audio- ja karaokevehkeet, Play Stationit ja kunnon toimistotuolit.