Evoluutiobiologi varoittaa: Älä seurustele liian hyvännäköisen kanssa, tulet petetyksi

Kumpi joutuu todennäköisemmin petetyksi: rakkaudesta vai järkisyistä kumppaninsa valinnut? Evoluutiobiologi kertoo, miksi miehet ja naiset pettävät. Hän myös kertoo, miten uskottomuudelta voi välttyä.

Ajankohtainen kakkonen
Mies istuu pimeässä monitorin ääressä
Lasse Isokangas / Yle

Evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala ei omista televisiota. Puhdasta sattumaa vai tarkoituksellista, ainakin biologin puheista päätellen se on yksi tapa vähentää pettämistä sekä petetyksi tulemista.

- Kun avaat netin, siellä on koko ajan todella kauniita ihmisiä: samoin televisiossa, lehdissä ja kaikkialla muualla. Nämä hahmot eivät sitten vastaa sitä, millainen keskimääräinen väestö on. Jos haluaa hyvään parisuhteeseen, kannattaa siis vähentää altistusta medialle. Kumppani näyttää sen jälkeen paljon paremmalta.

Rantala muistuttaa myös sosiaalisen median kasvusta. Sekä miehet että naiset voivat saada lukemattomista eri palveluista, kuten vaikkapa Facebookista tai deittisovellus Tinderistä palautetta ulkonäöstään.

Jos haluaa hyvään parisuhteeseen, kannattaa vähentää altistusta medialle

Markus J. Rantala

- Ihmisen arvio omasta arvostaan parisuhdemarkkinoilla perustuu siihen, miten toinen sukupuoli suhtautuu häneen. Jos mies on keskivertonaisen kanssa naimisissa ja saa huomattavasti puoleensavetävämmiltä kumppaneilta flirttailua, se ruokkii tyytymättömyyttä omaan kumppaniin.

Olemme pettäjien jälkeläisiä?

Väestöliiton Osmo Kontula julkaisi vuonna 2007 uskottomuutta käsittelevän tutkimuksen. Tutkimukseen osallistuneista miehistä lähes joka toinen ja joka kolmas nainen oli ollut joskus elämänsä aikana uskoton. Rantalan mukaan evoluutiohistorian näkökulmasta luvussa ei ole mitään kauhisteltavaa.

- Evoluutiohistoria on täynnä pettämistä. Se, että petämme, johtuu siitä että esi-isämme ovat tehneet näin. Ne, jotka käyttäytyvät tietyllä tapaa, ovat saaneet geeneissä eteenpäin nämä käyttäytymispiirteet. Sen takia ne ovat niin yleisiä.

Pettämistä selitetään usein sillä, että ihmisellä on luonnollinen tarve saada mahdollisimman paljon jälkeläistä. Rantalan mukaan pettämistä voikin selittää geeneillä eli perimällä, mutta uskottomuutta selittää enemmän ihmisen nautinnonhalu.

- Luonnonvalinta on muokannut ihmismieltä siten, että me haemme mielihyvää. Asiat mitkä tuottavat mielihyvää, vaikkapa seksi, niitä ihmiset pyrkivät tavoittelemaan.

Evoluutiobiologi tosin muistuttaa: vaikka toiset olisivatkin taipuvaisempia pettämään, geenit eivät pakota ketään uskottomuuteen.

- Samalla lailla perimä saa ihmiset tuntemaan nälkää, mutta se ei pakota ihmistä syömään.

Kenen kanssa kannattaa pariutua?

Rantalalla riittää vinkkejä, miten voi välttyä petetyksi tulemiselta. Näin biologi varoittaa naisia.

Mitä komeamman näköinen mies on, sitä enemmän hän pettää kumppania

Markus J. Rantala

- Mitä komeamman näköinen mies on, sitä enemmän hän pettää kumppania ja sitä vähemmän hän panostaa parisuhteen yhteisiin jälkeläisiin. Vastaavasti vähemmän puoleensavetävät miehet kompensoivat huonompaa ulkonäköään olemalla parempia aviomiehiä. Keskivertoihmiset ovat paljon onnellisempia kuin esimerkiksi Hollywood-tähdet.

Miesten pettämistä Rantala selittää muun muassa sillä, että se on ollut evoluutiohistoriassa miehille hyödyllisempää kuin naisille.

- Kelpoisuushyöty on miehille suurempi. Se, että mies on saattanut yhden ainoan seksiseikkailun seurauksena saada uuden lapsen, sen hyöty on paljon suurempi kuin että nainen pettää. Nainen ei pysty välttämättä pettämisellä parantamaan omaa lisääntymistään jälkeläisten määrällä vaan laadulla.

Rantala mukaan taas sellaiset naiset, joilla on korkea estrogeeni- eli naishormonitaso ovat todennäköisempiä pettämään. Naisten pettämistä hän selittää myös sillä, että monissa kulttuureissa naiset eivät ole enää taloudellisesti riippuvaisia miehistä. Nainen voi tulla ja mennä, miten haluaa.

Evoluutiobiologin viimeinen vinkki on kuitenkin toivoa herättävä. Jos se ei olisi luonnontiedettä, sitä voisi jopa kutsua romanttiseksi.

- Jos täytyy parisuhteessa miettiä, haluaako olla toisen kanssa vai ei – kannattaa jättää henkilö, koska jos on oikeasti ihastunut, ei koskaan mieti kenet ottaa. Kannattaa mennä naimisiin vasta siinä vaiheessa, kun toinen vie jalat alta.

Ajankohtainen kakkonen käsittelee pettämissivustoja ja pettämistä 1.4. TV2:ssa kello 21.