1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rovaniemi teki huiman tilinpäätöksen

Rovaniemen kaupungin viime vuoden tilinpäätös nousi 9,9 miljoonaa euroa plussan puolelle. Parannusta vuoden 2012 tilinpäätökseen on peräti 18,4 miljoonaa euroa. Tulosta nostavat säästötoimet, valtion verotilitysten nousu sekä iso satunnainen tuloerä.

Rovaniemen kaupungintalo Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Rovaniemen kaupungin kokonaismenot olivat viime vuonna 409,4 miljoonaa euroa ja tulot 427,8 miljoonaa euroa.

Tuloissa on mukana satunnaisena eränä Rovaniemen ja Kemin ammattikorkeakoulujen yhtiöittämiseen liittyvä 10,1 miljoonan euron pääomapalautus. Se ei ole käytännössä oikeaa kaupungille tulevaa rahaa, vaan kyse on talousteknisestä kirjauksesta.

Kun tuo ”virtuaaliraha” vähennetään tuloksesta, kaupunki päätyy käytännössä nollabudjettiin eli 200 000 euroa miinukselle. Se on kaupunginjohtaja mukaan erinomainen tulos.

- Nollabudjetti on erinomaisen hyvä tilanne. Mehän lähdettiin 8,4 miljoonan alijäämästä vuoteen 2013, että siihen nähden todella hyvä tulos. Ihan oikeatakin rahaa melkein 10 miljoonaa euroa edellisvuotta paremmin, Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen sanoo.

Tulevaisuus ei näytä ruusuiselta

Rovaniemen kaupunki onnistui talouden tehostamistoimilla nostamaan toimintakatteen 3,5 miljoonaa euroa alkuperäistä paremmaksi. Valtion verotilitysaikataulujen muutoksen vuoksi verotuloja kertyi 4,7 miljoonaa euroa budjetoitua enemmän.

Tänä vuonna ei todennäköisesti päästä yhtä hienoihin lukuihin.

- Taloustilanne on aika epävarma eli emme voi olla kovin luottavaisia siihen, että verotulojen kasvu olisi niin hyvä kuin viime vuonna oli. Toisaalta myös valtionosuudet ovat tänä vuonna ihan absoluuttisesti laskemassa kun ne vielä viime vuonna nousi, kaupunginjohtaja Esko Lotvonen sanoo.

- Eli kyllä meillä edelleen kova talouden hallinta on edessä ja toimintaa pitää tehostaa. pitää löytää parempia ja edullisempia toimintamalleja.

Rovaniemen kaupunki otti lisää velkaa 21,3 miljoonaa euroa. Yhdessä kaupungin liikelaitosten kanssa sitä on nyt 95,3 miljoonaa euroa eli 1558 euroa per asukas.

Vaikka lainaa on selvästi alle maan keskitason, kaupunki pitää huolestuttavana lainamäärän reipasta kasvua. Samoin verotulopohjan heikko kehitys huolestuttaa. Sen sijaan menojen kasvu oli viime vuonna hyvin hillittyä, mikä on kaupungin mukaan positiivista.