1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkijat: Kunnan nimi pitää liitoksessa pohtia tarkoin - muistakaa epäonnistunut Länsi-Turunmaa

Kuntaliitoksissa pitäisi entistä enemmän kiinnittää huomiota tulevan suurkunnan nimeen. Liian usein käytännön liitoskysymykset ajavat nimikeskustelun ohi, katsoo turkulainen tutkijaryhmä.

Kotimaan uutiset
"Suur-Parainen" oli aluksi Länsi-Turunmaa.
"Suur-Parainen" oli aluksi Länsi-Turunmaa.Petra Ristola / Yle

Turun yliopiston tutkimuskatsauksen mukaan varsinkin kunnan nimellä on sen asukkaille suuri merkitys.

Unohdetaan miettiä nimiasiaa monista eri näkökulmista, jotka olisivat kuntalaisille tärkeitä.

Paula Sjöblom

Projektissa tehdään monitieteistä akateemista tutkimusta mm. sen selvittämiseksi, mitä tapahtuu kuntaliitoksissa, joissa lukuisat kunnannimet poistuvat käytöstä.

Dosentti Paula Sjöblom Turun yliopiston kieli- ja käännöstieteen laitokselta katsoo, että liian usein kunnan nimen pohtimiseen käytetään liian vähän aikaa.

- Voi olla, että kunnan nimeen suhtaudutaan hallinnollisena tai teknisenä kysymyksenä. Unohdetaan miettiä nimiasiaa monista eri näkökulmista, jotka olisivat kuntalaisille tärkeitä, sanoo Sjöblom.

Paraisten nimikysymys oli surullinen esimerkki

Tutkijat toteavat, että koska nimenmuutokset herättävät voimakkaita tunteita, myös tätä kysymystä pitää käsitellä perusteellisesti kuntaliitostilanteissa.

Dosentti Paula Sjöblom.
Dosentti Paula Sjöblom.Ari Welling / Yle

Esimerkkinä pieleen menneestä uudelleen nimeämisestä liitostilanteessa Sjöblom mainitsee uuden Paraisten kaupungin, joka aloitti Länsi-Turunmaa-nimellä.

- Parainenhan on se muoto, mitä Kotimaisten kielten tutkimuskeskus suositti. Tämä on yksi esimerkki siitä, kun jätetään useita asioita huomiotta. Tuli pitkä prosessi, joka tuli myös kalliiksi, toteaa Sjöblom.

Seikat, johon Sjöblom viittaa, ovat nimistön tutkimuksessa selville saadut asiat, asukkaiden identiteettiin liittyvät kysymykset ja kunnan omaan imagoon liittyvät asiat.

Osa poikkitieteellistä tutkimusta

Katsaus perustuu laajempaan, käynnissä olevaan, Varsinais-Suomeen kohdistuvaan tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena on tutkia, miten kunnan nimi liittyy kuntien asukkaiden ja yritysten paikallisidentiteettiin ja paikan imagoon.

Tutkimuskatsauksen tekoon osallistuvat Paula Sjöblomin lisäksi Ulla Hakala ja Satu Päivi-Kantola Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Lue seuraavaksi