1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Schäuble rinnastaa Putinin ja Hitlerin toimet

Hitler valtasi Sudeettialueet vuonna 1938, ja koko Tšekkoslovakian puoli vuotta myöhemmin.

Wolfgang Schäuble lehdistötilaisuudessa Berliinissä 12. maaliskuuta 2014. Kuva: Wolfgang Kumm / EPA

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on rinnastanut Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin toimet. Hän vertasi Krimin niemimaan valtaamista Sudeettialueiden liittämiseen Saksaan vuonna 1938.

Hitler perusteli Tšekkoslovakian saksankielisten Sudeettialueiden liittämistä Saksaan etnisten saksalaisten puolustamisella. Schäublen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin perustelut Krimin niemimaan valtaamiseksi olivat "samoja, joita Hitler käytti Sudeettialueiden liittämiseksi".

Saksan johtajat käyttävät harvoin rinnastuksia natsi-Saksaan. Liittokansleri Angela Merkel otti etäisyyttä Schäublen rinnastukseen ja piti Krimin niemimaan valtausta erillisenä tapauksena.

Schäuble puhui opiskelijajoukolle, joka oli tutustumassa hänen ministeriöönsä. Hän korosti opiskelijoille, että Ukrainaa ei saa päästää maksukyvyttömäksi. Hän arvioi, että jos Kiovan hallituksella ei ole varaa maksaa poliisien palkkoja, aseistetut joukot voivat ottaa vallan omiin käsiinsä. Silloin venäläiset voisivat kokea fasistien uhkaavan Ukrainan venäjänkielistä väestöä. He voisivat käyttää halua puolustaa venäjänkielistä vähemmistöä syynä hyökätä Ukrainaan.

Hitler liitti Sudeettialueet Saksaan vuonna 1938, ja koko Tšekkoslovakian puoli vuotta myöhemmin.