1. yle.fi
  2. Uutiset

Kapellimestari Anna-Maria Helsing tyrmää Panulan väitteet naiskapellimestareista: "Naurettavaa ja kummallista"

Kymmeniä vuosia kapellimestareita opettanut Jorma Panula sanoo, ettei hän ole vakuuttunut kapellimestareiksi pyrkivistä naisista.

Kotimaan uutiset

Kapellimestari Anna-Maria Helsing pitää Jorma Panulan naiskapellimestarikommentteja naurettavina ja kummallisina.

Panula ilmoitti eilen MTV Uutisissa, ettei hän pidä hyvänä naisten ryhtymistä kapellimestariksi, koska naisilla ei ole biologian vuoksi riittävästi voimaa kapellimestarin työhön. Väitteet ovat herättäneet paljon paheksuntaa muun muassa mikroblogipalvelu Twitterissä.

Lähes kaikkia suuria suomalaisia orkestereita johtaneen Helsingin mukaan Panulan mielipiteellä ei ole perusteita, ja se edustaa vanhanaikaisia asenteita.

– Kun Panula sanoo, ettei naisilla ole riittävästi voimia tai sopivaa biologiaa, mitäs me sitten olemme, jotka jo olemme tässä ammatissa? Jos asioista haluaa keskustella, väitteillä pitää olla pohja, Helsing sanoo.

Helsingin mukaan myöskään kaikki miehet – sen paremmin kuin kaikki naisetkaan – eivät pysty kapellimestarin työhön. Merkitystä on henkilökohtaisilla ominaisuuksilla, kuten taidolla – eikä sukupuolella.

– Jos kapellimestari osaa teoksen hyvin, orkesteri arvostaa häntä ja tulee mukaan. Ei kyky ole sukupuolesta kiinni, vaan ihmisestä. On olemassa sekä hyvin heikkoja miehiä että vahvoja naisia.

Helsingille ei kertaakaan uransa aikana ole sanottu päin naamaa, ettei hän osaisi työtään sukupuolensa takia. Hänen mukaansa Suomen tilanne on kapellimestariksi haluavien naisten kannalta "aika hyvä", ja esimerkiksi Sibelius-Akatemiassa naiset otetaan hyvin vastaan.

Helsing tuntee Jorma Panulan henkilökohtaisesti. Hänen mukaansa Panula on aina auttanut sekä häntä että muita naiskapellimestareita, eikä Panulan opetuksessa ole koskaan ollut ongelmia.

Edelleen kapellimestareita opettava, 83-vuotias Jorma Panula sanoo maanantaina illansuussa Yle Uutisille olevansa edelleen ihmetystä herättäneen lausuntonsa takana.

– Olen katsellut [kapellimestariksi pyrkiviä] naisia 60–70 vuotta, enkä ole vakuuttunut heistä. Siinä se on, Panula perustelee kommenttejaan.

Hänen mukaansa naiset saavat hakeutua hänen mestarikursseilleen.

Lue seuraavaksi