Järjestö: Guinean ebolaepidemian levinnäisyys ennennäkemätön

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan aiemmat epidemiat ovat olleet maantieteellisesti rajattuja ja sijainniltaan syrjäisempiä.

Ulkomaat
Ebola-virus.
Ebolavirus.Cynthia Goldsmith / Centers for Disease Control and Preventionb / EPA

Lääkärit ilman rajoja -järjestö arvioi Guinean ebolaepidemian ennennäkemättömäksi. Ebolavirus on tappanut ainakin 78 ihmistä eri puolilla maata. Epäiltyjä tartuntoja on 122.

– Kohtaamme suuruusluokaltaan ennennäkemättömän epidemian, mitä tulee tartuntojen levinnäisyyteen maassa: Gueckedoussa, Macentassa, Kissidougoussa, Nzerekoressa ja nyt Conakryssa, järjestön koordinaattori Mariano Lugli luetteli.

– Maantieteellinen levinnäisyys on huolestuttava, sillä se vaikeuttaa järjestöjen työtä epidemian kontrolloimiseksi.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö lähettää maahan 60 kansainvälistä kenttätyöntekijää tämän viikon aikana. Joukossa on lääkäreitä, sairaanhoitajia, epidemiologeja sekä vesi- ja hygienia-asiantuntijoita.

Lääkärit ilman rajoja on työskennellyt lähes kaikkien ebolaepidemioiden rajoittamiseksi viime vuosina. Järjestön mukaan aiemmat tartunnat ovat kuitenkin olleet maantieteellisesti rajattuja ja sijainniltaan syrjäisempiä. Guinean ebolaepidemia on ensimmäinen Länsi-Afrikassa kahteen vuosikymmeneen.

Leviämässä naapurimaihin?

Myös Guinean naapurimaassa Liberiassa on todettu kaksi ebolan aiheuttamaa kuolintapausta. Maailman terveysjärjestö WHO kertoo, että tartunnat on todettu maan pohjoisosissa, Foyan alueella, joka rajoittuu Etelä-Guineaan.

Lisäksi Sierra Leonessa on kaksi ebolan aiheuttamaksi epäiltyä kuolintapausta, mutta niitä ei WHO:n mukaan ole vahvistettu ebolaksi. Ebola on tappanut noin 1 600 ihmistä sen jälkeen, kun ensimmäinen epidemia todettiin nykyisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa vuonna 1976. Jopa 90 prosenttia tartunnan saaneista menehtyy.

Lähteet: AFP, AP