1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hollande: Aika aloittaa uusi vaihe

Hollanden mukaan hallituksen keskeisin tavoite on niin kutsuttu "vastuusopimus". Se tähtää työvoimakustannusten alentamiseen, ja kannustaa sitä kautta työnantajia luomaan uusia työpaikkoja.

Ulkomaat
Ranskan presidentti François Hollande puhui Ranskan televisiossa 31. maaliskuuta 2014.
Ranskan presidentti François Hollande puhui Ranskan televisiossa 31. maaliskuuta 2014.Philippe Wojazer / AFP / Lehtikuva

Ranskan uusi pääministeri on Manuel Valls. Ranskan presidentti François Hollande julkaisi nimityksen televisiopuheessa maanantai-iltana. Vallsin tehtävänä on johtaa uutta "taistelunhaluista" hallitusta.

Hollanden mukaan hallituksen keskeisin tavoite on niin kutsuttu "vastuusopimus". Se tähtää työvoimakustannusten alentamiseen, ja kannustaa sitä kautta työnantajia luomaan uusia työpaikkoja. Hollande lupasi myös veronkevennyksiä.

Viime viikolla julkaistujen, tuoreimpien tilastojen mukaan työttömiä työnhakijoita oli Ranskassa helmikuussa 3,15 miljoonaa, mikä on uusi ennätys. Työllisyysasteen nostaminen on ollut Hollanden hallituksen tärkein vaalilupaus.

Hollanden sosialistipuolue kärsi rökäletappion viikonlopun paikallisvaaleissa, ja se pakotti presidentin tekemään muutoksia hallituksessa. Hollande hehkuttikin televisiopuheessaan, että Ranskassa on aika aloittaa uusi vaihe.

Hollande sanoi lisäksi, että Ranskan on taivuteltava Euroopan unioni ottamaan huomioon maan ponnistukset taloutensa edistämiseksi, kun sen sitoumuksia Brysseliin arvioidaan. Ranska on saanut EU:lta lisäaikaa budjettinsa alijäämän kuromiseen alle EU:n asettamaan kolmen prosentin katon. Ranskan budjettialijäämä oli viime vuonna 4,3 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun tavoitteena oli 4,1 prosenttia.

Uusi pääministeri Manuel Valls on 51-vuotias. Hän nousee pääministerin paikalle sisäministerin paikalta. Hänet tunnetaan kovista puheistaan, etenkin rikoksiiin ja turvattomuuteen liittyvissä kysymyksissä. Hän edustaa sosialistien oikeistosiipeä, ja hän on yksi Ranskan suosituimmista poliitikoista.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi