Hämeenlinnan kaukolämpöverkko on Suomen vanhimpia

Energiayhtiö Elenia uusii jatkuvasti kaukolämpöverkostoaan toimintavarmuuden ylläpitämiseksi. Elenia Lämpö käyttää verkoston ja tuotannon uusimiseen vuosittain useita miljoonia euroja. Hämeenlinnan kaukolämpöverkosto on osa Elenia Lämmön kuudentoista eri verkoston kokonaisuutta, muistuttaa toimitusjohtaja Matti Tynjälä.

Kotimaa
Kaukolämpöputkea kuorittuna eristeisteistään.
Hämeenlinnan kaukolämpöverkko on yksi Suomen vanhimpia.Yle

Hämeenlinnan kaukolämpöverkko on yksi Suomen vanhimpia. Iso osa kaupungin verkostosta on rakennettu 1970-80 -luvuilla, mutta vanhimmat verkoston osat on rakennettu jo 1960-luvulla.

– Vaikka verkolla on ikää, ei sen yleiskunto ole kuitenkaan rapistunut, kertoo Elenia Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Matti Tynjälä.

Tynjälän mukaan Hämeenlinnan kaukolämpöverkkoa uusitaan kestävämmäksi jo ennen vikojen ilmaantumista.

– Me tehdään tällaista ennakoivaa huoltotyötä eli vuosittain me kierretään kaukolämpöverkostoa läpi, tarkistetaan minkälaisessa tilassa se johto missäkin päin on ja sen perusteella tehdään korjaus- ja uudistamissuunnitelmia. Ja näillä sitten pyritään välttämään mahdollisia ongelmatilanteita.

– Aina varaudutaan vuosittain tekemään verkostoihin ja tuotantokapasiteettiin huolto- ja korjaustöitä sekä korvausinvestointeja niin, että pidetään verkosto ja tuotanto hyvässä kunnossa ja toimintavarmoina.

Parhaillaan Hämeenlinnassa korjataan Verkatehtaan kohdalla kaukolämpöverkkoa. Remontti johtuu Tynjälän mukaan entisen järvenpohjan vajoamisesta, eikä verkon iästä. Kaivanto on auki vielä kuukauden päivät, koska korjaustyöt eivät voi jatkua ennen uusien putkien saamista.