Ottavainen: Venäläinen omistusosuus Fennovoimasta voi nousta

Fennovoima ei toivo venäläisen omistusosuuden nousevan, mutta se on mahdollista, elleivät suomalaiset yritykset tee uusia investointeja Fennovoiman ydinvoimalaan.

Aamu-tv
Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavainen.
Fennovoiman ydinvoimahanke on taistellut tyylimyllyjä vastaan, omistajapohja on mennyt uusiksi ja epävarmaa on, miten voimalahakemuksen periaatepäätöksen täydentämisen kanssa käy. Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja ja Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen kertoo, millä keinoin vaikeudet aiotaan voittaa.

Venäläisen Rosatom-yhtiön omistusosuus Fennovoiman ydinvoimalasta saattaa nousta 49 prosenttiin. Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavainen myönsi Ylen aamu-tv:n haastattelussa venäläisosapuolen olevan halukas nostamaan omistusosuuttaan nykyisestä 34 prosentista.

Ottavaisen mukaan Fennovoima ei toivo tätä, vaan haluaa pitää mahdollisimman suuren osuuden yhtiöstä suomalaisissa käsissä.

Rosatomin, eli sen omistaman RAOS Voiman osuus voi nousta siinä tapauksessa, ettei muita rahoittajia hankkeelle löydy. Ottavainen kertoi haastattelussa, että Fennovoima toivoo joko nykyisten omistajien kasvattavan osuuttaan tai uusien yhtiöiden investoivan Fennovoiman ydinvoimalaan.

Ulkomaalaisomistus ei Ottavaisen mukaan voi nousta yli 49 prosentin. Fennovoiman tavoite on, että suomalaiset omistaisivat yhtiöstä kaksi kolmasosaa. Tällä hetkellä suomalaisosuus jää alle puoleen.

Ottavainen vakuutti, että Venäjän valtion ydinvoimayhtiöllä, Rosatomilla, on tarkoituksena ennen muuta harjoittaa Suomessa kannattavaa liiketoimintaa.

Ukrainan tapahtumien takia Venäjään kohdistetut pakotteet eivät ole ainakaan toistaiseksi vaikuttaneet Fennovoiman hankkeeseen. Ottavainen tosin myönsi, ettei hanke ole irrallaan ulkomaailmasta.