Huumekartellin pomo kohtasi loppunsa Meksikossa

Meksikon viranomaiset ovat tehneet useita onnistuneita iskuja Temppeliherrojen huumekartellia vastaan lähiaikoina. Enrique "Kike" Plancarte oli yksi neljästä kartellin korkea-arvoisesta johtajasta.

Ulkomaat

Meksikon viranomaiset kertovat surmanneensa yhden huumekartelli Temppeliherrojen ylimmistä johtajista.

Enrique "Kike" Plancarte sai surmansa pidätyksen yhteydessä maanantaina Colonin kaupungissa Queretaron osavaltiossa. Hän joutui tulitaisteluun merijalkaväen sotilaiden kanssa ja ammuttiin kuoliaaksi.

43-vuotias Plancarte on yksi neljästä Michoacan osavaltiossa toimintansa aloittaneen Temppeliherrojen korkea-arvoisimmasta pomoista.

Meksikon viranomaiset ovat tehneet useita onnistuneita iskuja huumekartellia vastaan lähiaikoina.

Kolme viikkoa sitten viranomaiset ampuivat huumekartellin korkeimman johtajan Nazario "El Chayo" Morenon, jonka luultiin virheellisesti kuolleen jo vuonna 2010.

Meksikon poliisi pidätti myös Enrique Plancarten sedän, toisen Temppeliherrojen pomon Dioniso Plancarten. Viimeinen ylimmistä johtajista, Servando "La Tuta" Gomez jatkaa vielä viranomaisten pakoilua.

Kartellin väkivaltaan ja rahan kiristykseen kyllästyneet Michoacan asukkaat ovat muodostaneet viimeisen vuoden aikana aseellisia itsepuolustusjoukkoja ja onnistuneet häätämään jengin monista kylistä.

Kodinturvajoukkojen jäsenet ovat olleet tyytymättömiä Meksikon viranomaisten toimiin, ja sanovat, että he luovuttavat aseensa vasta kun huumekartellin pomot on pidätetty.

Itsepuolustusjoukot ovat kuitenkin syyllistyneet myös itse tarpeettoman väkivaltaan häätäessään jengiläisiä.

Poliisi pidätti maanantaina yhden kodinturvajoukkojen johtajista, ja syyttää häntä osallisuudesta kilpailijajoukon johtajan surmaan. Toisen itsepuolustusjoukon epäillään järjestäneen joukon läsnäoloa kaupungissa vastustaneen pormestarin murhan.

Lähteet: AFP, AP