1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Gazprom nostaa Ukrainan kaasun hintaa

Ukraina maksaa Venäjältä ostamastaan kaasusta yli 40 prosenttia aiempaa enemmän. Hinnankorotuksella Venäjä lisää taloudellista painostusta Ukrainan uutta hallintoa kohtaan.

talous

Venäjän valtion energiayhtiö Gazprom ilmoitti tiistaina, että se korottaa Ukrainalle myytävän maakaasun hintaa.

Ukrainalle myytävän kaasun hinta nousee 385,5 dollariin eli noin 292 euroon tuhannelta kuutiometriltä. Aiempi hinta oli 268,5 dollaria eli noin 204 euroa.

Ukrainan maksama hinta ylittää 370 dollaria eli 280 euroa, minkä Gazprom keskimäärin veloittaa EU-mailta. Hinta on silti aavistuksen alempi kuin Ukrainan uusi hallitus oli kertonut odottavansa.

Joulukuussa Venäjä alensi Ukrainan kaasun hintaa, kun Ukraina päätti olla solmimatta kauppasopimusta Euroopan unionin kanssa ja tiivisti taloudellisia siteitään Venäjään.

Sen jälkeen kun presidentti Viktor Janukovytšin hallinto syrjäytettiin Ukrainassa helmikuussa, Gazprom ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoittivat, että kaasualennuksesta luovutaan Ukrainan kaasuvelkojen vuoksi.

Venäjä on perustellut hinnankorotusta myös sillä, ettei maa enää joudu maksamaan vuokraa Sevastopolin tukikohdasta Ukrainalle. Aiemmin Venäjä maksoi vuokraa antamalla ukrainalaiselle valtionyhtiölle alennusta kaasusta.

Gazpromin toimitusjohtajan Aleksei Millerin mukaan Ukrainan maksamattomien kaasuvelkojen arvo oli tiistaina 1,7 miljardia dollaria eli noin 1,3 miljardia euroa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi