1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Urheiluhullun ullakolta löytyy vuosikymmenien lehtikokoelma

Juhani Salmisen vinttihuoneen seinänvierustat pursuilevat vanhoja urheilumuistoja. Vanhimmat lehdet ovat vuodelta 1953, leikekirjoja on puolestaan lähes 50 kappaletta. Leikekokoelmansa hän on koostanut omien lehtien ohelle esimerkiksi vanhojen huviloiden kätköistä.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Halsualainen Juhani Salminen aloitti lehtileikkeiden keräämisen kymmenvuotiaana, 1950-luvun alussa. Innostus lopahti muutamassa vuodessa, mutta hyvin liimatut lehtileikkeleet koristavat tänä päivänä jopa 40–50 leikekirjan sivuja.

– Aluksi liimasin leikkeitä ja kuvia pieniin vihkoihin, mutta sitten kirjat isonivat ja isonivat.

Kuvat on leikattu alueen maakuntalehdestä Keskipohjanmaasta sekä erilaisista kuvalehdistä.

– Yhteen taloon tuli Helsingin Sanomat, ja muistan kuinka kävin leikkaamassa kuvia siellä.

– Vanhoilta huviloilta löysin hyviä kuvia esimerkiksi Helsingin olympialaisista. Kyllä minä olen kuvien perässä erilaisia tutkimusmatkoja tehnyt, Salminen muistelee.

Hän ei kelpuuttanut kokoelmaansa ihan kaikkea.

Kuva: Raila Paavola / Yle

– Ei siinä olisi riittänyt resurssit kenelläkään, jos ihan kaikki urheiluun liittyvä olisi kirjaan päätynyt.

Perui tilauksen protestina

Innostus leikkeiden ja lehtien keräilyyn kumpusi urheilun harrastamisesta ja sen aktiivisesta seuraamisesta. Arkistointi ei ole ollut viimeisen päälle jämptiä, joten tietyn lehden etsimisessä voi vierähtää tovi. Osa jutuista on jo unohtunut, mutta toiset ovat tarttuneet mieleen pysyvämmin. Kaikista mieluisimpia juttuja ovat olleet urheilijahaastattelut.

– Vuosien varrella kohokohtina mieleeni ovat jääneet Hellstenit, Hakuliset ja kumppanit. Pesäpalloa olen seurannut myös tarkasti jo siinä vaiheessa, kun Halsua alkoi nousta lajissa.

Salmisen mukaan esimerkiksi hiihto ja yleisurheilu saivat aikaisemmin nykyistä enemmän palstatilaa. Nyt tilaa vievät aiempaa enemmän jääkiekko ja jalkapallo.

– Olen jättänyt tästä syystä vähän niin kuin protestiksi lehtiä tilaamatta, Salminen naurahtaa.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Esimerkiksi Urheilulehti on kokenut suuren muutoksen.

– Alun perin sen ulkoasu oli aika harmaa ja kuvat olivat huonoja. Lehden tyyli on ainakin minun kokemukseni mukaan muuttunut, ja nyt siinä otetaan aika voimakkaastikin kantaa asioihin.

Salminen jatkoi lehtien keräilyä kymmeniä vuosia.

– Pääsin keräilystä erilleen vain siten, etten enää tilannut urheilulehtiä. Laskin silloin, että nyt olen kerännyt jo tarpeeksi. Kiinnostus urheilua kohtaan ei ole kuitenkaan lopahtanut.