1. yle.fi
  2. Uutiset

Petteri Soini on maailman nopein mies

Mikkeliläinen Petteri Soini palasi Budapestista veteraanien MM-hallikisoista kulta- ja prossimitali kaulassaan. Soini oli maailman nopein 200 metrillä 50-vuotiaiden sarjassa.

urheilu
Maailmanmestari Petteri Soini.
Sari Ursin / Yle

Veteraanien MM-kisojen miesten 200 metrin kisa oli äärimmäisen jännittävä ja tasaväkinen. Trinidad ja Tobagon Martin Prime oli kisan ehdoton voittajasuosikki semifinaalin jälkeen.

– Koska finaali oli vuorokausi semifinaalin jälkeen, onnistuin lataamaan itseni henkisesti täysin. Kisaan keskittyessä tiesin, että kovaa saa Trinidad ja Tobagon mies mennä, mikäli aikoo voittaa, kertoo Soini.

Keskittyminen kannatti ja sen seurauksena lähtö onnistui erinomaisesti. Reaktio lähtölaukaukseen oli todella hyvä.

– Kiihdytys sujui liki täydellisesti ja samoin koko juoksu. Takakaarteen puolivälin maissa Prime pääsi rinnalle ja kun tulimme suoralle, hän oli ehkä kymmenen senttiä edellä. Rentoutin oman menoni ja noin 30 metriä ennen maalia viereisellä radalla juossut Prime häipyi silmänurkasta, kertaa Soini juoksun tapahtumia.

Koska Petteri Soini ei ollut varma, miten kaukana Prime oli, hän teki täyden heittäytyminen maaliviivalle.

– Se kyllä riitti hyvin tällä kertaa, iloitsee maailmanmestari.

Suomen ennätys parani

Petteri Soini juoksi kaksisatasen kuudetta eli ulkorataa. Paras mahdollinen rata hänelle olisi ollut rata viisi ja Prime radalla kuusi. Näin vastustaja olisi juossut edessä. Nyt radat olivat päinvastoin.

Soini kertoo ottaneensa kierrosluvun rajoittimen pois päältä ja menneensä niin kovaa, kuin mahdollista. Aikaansa 23,85 hän on erittäin tyytyväinen.

– Kyllä tässä "pojat" 50-sarjassa tämä on joltisenkin hyvä tulos. Parannettiinhan Suomen ennätystäkin melkein sekunnilla.

– Maalissa fiilis oli kohtuullisen hieno, aikalailla sanoinkuvaamaton. Älysin kyllä heti maaliin tullessani, että voittajasta ei voi olla mitään epäselvyyttä, kertoo Soini.

Petteri Soini on töissä maavoimien esikunnassa, isänmaallinen mies siiis. Niinpä kansallislaulun kajahtaminen sykähdytti

– Maamme-laulu kuulosti todella hienolta, kun sitä itselle soitettiiin. Ja mukana lauloin, tottakai! Kuitenkin tällä lauluäänellä sen verran hiljaa, etteivät muut häiriinny, mies virnistelee.

Mustana hevosena kuudellekympille

Kuudenkympin hopea oli myös tavallaan odotettavissa. Ennen kisoihin lähtöä Soini totesi, että jos kaikki on kohdallaan ja sattuu vielä hyvä päivä, niin palkintokorokkeelle on molemmilla matkoilla mahdollisuudet, toki 200 metrillä paremmat.

– Kuudenkympin kisassa alkuerä ja semifinaali menivät sen verran huonosti, että pääsin viimeisenä kilpailijana finaaliin. Finaaliin lähdin siis todellakin muiden mielestä takamatkalta ja mustan hevosen roolissa. Vaan sieltä sitä ponnistettiin hopealle tolkuttoman tiukalla keskittymisellä, sanoo Soini.

MM-kisahuuman ja menestyksen jälkeen Soini aloittaa kesään valmistautuminen.

– Alkukesästä en vielä kilpailuissa starttaa. Veteraanin SM-kisat ovat Jyväskylässä elokuun alkupuolella ja EM-kisat Turkissa elokuun loppupuolella.

– Kyllähän tätä hommaa tehdään ihan tosissaan, mutta sen vuoksi, että tämä on niin julmetun hauskaa. Ei tällaisia elämyksiä rahalla saa. toteaa Soini.

Lue seuraavaksi