1. yle.fi
  2. Uutiset

Ensiavun ensimmäinen taito on välittäminen

Kukaan ei koskaan tiedä, milloin joutuu onnettomuuden uhriksi tai sitä, milloin sattuu ensimmäisenä onnettomuuspaikalle. Ensiaputaidoista on molemmissa vaihtoehdoissa apua – kunhan ensin pysähtyy ja selvittää, mistä on kysymys.

Kotimaan uutiset
Alkoholisti nukkuu kassinsa vieressä jalkakäytävällä.
Martti Juntunen / YLE

Ensiaputaidoista puhuttaessa on usein käytetty ilmaisua, että niiden pitäisi kuulua jokaisen suomalaisen kansalaistaitoihin. Mistään suuresta ponnistuksesta ei ensiaputaitojen opiskelussa olekaan kyse, ja yllättävän pienilläkin toimenpiteillä pystyy tekemään paljon hädässä olevan lähimmäisen auttamiseksi.

– Kaiken perusta on, että ihminen pysähtyy ja selvittää mistä on kysymys. Eikä kuljeta välinpitämättömästi ohi, muistuttaa Suomen Punaisen Ristin Kajaanin osastosta Ilmi Rautiainen.

– Valitettavan usein saa kuulla ja lukea lehdistä tapauksista, joissa maassa makaavaa ihmistä ei kukaan ole auttanut. Ja selityksenä usein tällaiselle törkeälle käytökselle on kuulemma se, että ajatellaan ihmisen olevan humalassa. Mutta totuushan on se, että ihmistä pitää auttaa, olipa hän humalassa tai ei.

– Usein ei tarvitse osata tehdä muuta kuin soittaa hätänumeroon 112 (siirryt toiseen palveluun), ja kuunnella sieltä annettavia ohjeita. Jos autettava ei ole tajuissaan, Punaisen ristin ohjeiden mukaan häntä on aluksi yritettävä herätellä. Jos hänet saa hereille, niin sitten puhuttaa häntä. Herättyään uhri osaa useimmissa tapauksissa itse kertoa, mistä saattaa olla kyse, Ilmi Rautiainen tähdentää.

Elvytystaidot kannattaa päivittää

Ensiapukursseja on maassamme järjestetty vuosikymmenten ajan, mutta elvytysohjeet ovat aikojen saatossa muuttuneet. Monelle saattaa olla tuttu vanha muistisääntö "kaksi puhallusta ja kymmenen painallusta", mutta teknikka on muuttunut.

– Nyt mennään järjestyksessä painelu ja puhallus. Elvytys aloitetaan kolmellakymmenellä painalluksella ja jatketaan kahdella puhalluksella ja taas kolmekymmentä painallusta ja kaksi puhallusta. Ja näin sitten jatketaan, Ilmi Rautiainen Suomen Punaisen Ristin Kajaanin osastosta opastaa.

Painantaelvytystä nukelle
Ensiapukursseilla elvytystä harjoitellaan nuken kanssa.YLE / Kia-Frega Prepula

Punainen Risti on pitkään ollut yksi maamme merkittävistä ensiapukursseja (siirryt toiseen palveluun) järjestäneistä tahoista. Muun muassa hätäensiapukursseja ja ensiapukursseja järjestetään monenmittaisia perustaitoja opettavista kursseista varsin yksityiskohtaistenkin taitojen opettamiseen.

– Peruskurssilla opetetaan esimerkiksi elvytystä, suurten verenvuotojen hallintaan saaminen, ja tukehtumisvaarassa olevan auttaminen. Pidemmillä kursseilla on enemmän haavojen ensiavusta, sitomisesta, murtumien ja palovammojen ensiavusta ja myrkytystilan ensiavusta.

– Tärkeää on muistaa, että olipa kyseessä alkeis- tai ediistyneempi kurssi, niin harjoittelu on sen oleellinen ja tärkeä osa, Ilmi Rautiainen tähdentää.

Kannattaa muistaa, että Heimlichin otetta ei saa harjoitella terveellä ihmisellä. Se on vain hätätapauksia varten.

Ilmi Rautiainen

Vahinko ei tule kello kaulassa

Vanhan sanonta kiteyttää onnettomuuteen joutumisen hyvin, sillä vahinko saattaa sattua täysin yllättäen ja ilman minkäänlaista riskinottoa.

Niinkin arkipäiväinen ja ja normaali toimi kuin ruokailu saattaa huonolla tuurilla koitua kuolemaksi. Pihvin tai leipäpalan juuttuminen kurkkuun voi aiheuttaa tukehtumisen, mutta jos pöytäseurassa joku hallitsee amerikkalaisen lääkärin Henry Heimlichin kehittämän tekniikan, mahdollisuus selvitä on hyvä.

– Tekniikan hallitseminen on erittäin tärkeää, mutta Punaisen Ristin suositus on, että ensin tilannetta kannattaa yrittä ratkaista lyömällä henkilöä viisi kertaa lapaluiden väliin.

– Jos se ei auta, niin sitten pitää turvautua Heimlichin otteeseen. Mutta kannattaa muistaa, että Heimlichin otetta ei saa harjoitella terveellä ihmisellä. Se on vain hätätapauksia varten, Ilmi Rautiainen muistuttaa.

Lue seuraavaksi