Pöllökannat nousussa monen heikon vuoden jälkeen

Myyräsyklien puuttuminen vaihtelevien talvien takia vie kuitenkin pöllöiltä ravintoa, mikä hillitsee kantojen kasvua.

pöllölinnut
Viirupöllö.
Markku Halonen

Pöllökannat ovat nousussa Etelä-Savossa useiden heikkojen vuosien jälkeen. Pöllöt voivat hyvin, sillä myyriä on saatavilla viime vuosiin verrattuna runsaasti.

- Huutelijoita on ollut ihan hyvin. Esimerkiksi itselläni päälajina on huuhkaja, joka on nousussa muutaman heikon vuoden jälkeen, pöllörengastaja ja Etelä-Savon lintuharrastajien petolintuvastaava Teemu Honkanen kertoo.

- Talvi on ollut helppo, koska ei ole paljon lunta. Esimerkiksi vesimyyriä on paljon helpommin saatavilla pöllöille, joten nyt on odotettavissa parempi pesintävuosi.

Pöllöjen ruoka kärsii lumettomista talvista

Pöllöjen huippuvuodesta ei kuitenkaan voida puhua, vaan pikemminkin kanta alkaa olla normaali. Perinteisesti myyräkannan vaihtelut ovat tarkoittaneet myös pöllöille huippuvuotta muutaman vuoden välein. Vaihtelevat talvet kuitenkin verottavat myyräkantaa, mikä vaikuttaa suoraan pöllöjen ravinnonsaantiin.

- Vuoden 2009 kaltaista hullua pöllövuotta ei ole näköpiirissä. Silloin pesintä onnistui loistavasti, mutta nuoria pöllöjä menehtyi paljon nälkään seuraavana talvena ja myös vanhoja nälkiintyneitä yksilöitä oli paljon.Pöllökanta vaatii elpymistä ja toipuminen kestää kauan, Honkanen sanoo.

- Myyräsyklit ovat kadonneet Etelä-Suomesta. Esimerkiksi Lounais-Suomessa, missä itse asun, lehtopöllö kituuttaa vuodesta toiseen, koska myyräkanta pysyy matalana vaihtelevien talvien takia. Lumipeitteen alla myyräkannat kasvavat paremmin ja kun lunta ei ole niin systeemi menee sekaisin ja se heijastuu pitkälle.

Pöllöt ovat tavalliselle kulkijalle harvinainen näky ja niiden bongaaminen vaatii harrastuneisuutta. Päiväsaikaan Etelä-Savossa voi kuitenkin nähdä esimerkiksi hiiripöllöjä, joita on tänä keväänä poikkeuksellisen paljon.

- Pöllöjä voi kuulla helpommin kuin nähdä, sillä suurin osa pöllöistä on pimeäaktiivisia. Huuhkajina huhuilua ja varpushaukan vihellyksiä tai viirupöllön puputusta voi kuulla. Tosin nyt alkaa olla pöllöjen pesimäaika, jolloin ne hiljenevät.

Runsaslukuisin pöllö Etelä-Savossa on viirupöllö.