Vaalimaan kauppakeskus tuomassa jopa 500 työpaikkaa

Vaalimaalle nouseva kauppakeskus on tuomassa työpaikkoja odotettua enemmän. Kaakon kunnat Virolahti ja Miehikkälä yrittävät vauhdittaa uusien vuokra-asuntojen rakentamista tämän vuoden aikana, koska kuntiin odotetaan uusia asukkaita. Kauppakeskus valmistuu ensi vuonna.

Virolahti
Kauppakeskusta on kaavailtu Vaalimaan rajanylityspaikan läheisyyteen.
Yle

Vaalimaa Shopping Centerin työpaikkamäärä on tarkentunut. Virolahden kunnanjohtajan Osmo Havuahon mukaan kauppakeskus työllistää välittömästi 500 henkeä, kun aiemmin kauppakeskuksen on odotettu tuovan 400–450 työpaikkaa.

– Mittakaavaa kuvaa se, että kunnassa on tällä hetkellä 1 200 työpaikkaa. Lisäksi kerrannaisvaikutuksia on ilman muuta satoja, sanoo Osmo Havuaho.

Myös Miehikkälän johtaja Antti Jämsén on iloinen naapurikunnan kehityksestä.

– En muista, että muualle Suomeen olisi tulossa 500 työpaikkaa yhden hankkeen kautta, toteaa kunnanjohtaja Antti Jämsén.

Uusia asuntoja toiveissa

Kunnat varautuvat uusiin asukkaisiin vauhdittamalla vuokra-asuntojen rakentamista. Virojoen keskustaan on suunnitteilla uusia asuntoja.

– Nyt näyttää siltä, että yksi hanke yksityisellä rahalla saataisiin liikkeelle, vaikka kyllähän se on haasteellista täkäläisellä vuokratasolla saada yksityistä rahaa liikkeelle, Havuaho sanoo.

Nykyiset neliövuokrat ovat kunnassa tällä hetkellä noin 8 euroa.

Virolahden kunnalla on nykyisin noin 200 vuokra-asuntoa. Havuaho laskee, että tarvetta olisi 150 asunnolle. Myös Miehikkälä toivoo, että uusia asuntoja saataisiin rakenteille.

– Meillä on 150 vuokra-asuntoa Miehikkälän kunnalla ja toivomme, että yksityiset kiinnostuvat rakentamaan vuokra-asuntoja tai kunnostamaan olemassaolevia rakennuksia vuokrakäyttöön, sanoo kunnanjohtaja Antti Jämsén.

Kaksikon talous odotettua parempi

Virolahden ja Miehikkälän kuntien talous kääntyi viime vuonna odotettua paremmaksi. Virolahdella tulos jäi yli 100 000 euroa voitolliseksi, vaikka kuntaan odotettiin 1,3 miljoonan euron tappioita.

Kunta säästi suurimman osan summasta sosiaali- ja terveysmenoista. Myös verotuloja kertyi odotettua enemmän. Kunta sai myös tuloutettua sopimuspalkkiota Vaalimaa Shopping Centerin rakennustöistä 160 000 euroa.

Myös Miehikkälän kunta sai kiristettyä vyötä odotettua enemmän. Kunta sai verotuloilla kurottua odotetun 700 000 euron alijäämän liki 20 000 euron tappioksi.

Tänä vuonna kunnan velkamäärä kuitenkin yli kaksinkertaistuu kouluremonttien takia. Alakulun rakentamisen ja yläkoulun viipalekoulun ostaminen nostaa kaupungin velkämäärän nykyisestä 2,5 miljoonasta 6,5 miljoonaan euroon.