1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi torjuu kybersodan viranomaisten yhteistyöllä – erikoisyksikköä ei tarvita

Suomi on uudistamassa verkkotiedustelua koskevaa lainsäädäntöä kansallisen kyberturvallisuusstrategian mukaisesti. Uudistusta käsittelevä työryhmä ei suunnittele voimien keskittämistä verkkotiedustelussa.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho (vas.), liikenne- ja viestintäministeriön lainsäädäntöneuvos Kirsi Miettinen, F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen (toinen vas.) ja Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari (oik.) yhteiskuvassa. Kuva: Yle

Suojelupoliisi ja Puolustusvoimat eivät innostu ajatuksesta, että verkkotiedustelu keskitettäisiin uuden lainsäädännön myötä Suomessa yhteen yksikköön.

-Suomen koko viranomaiskenttä perustuu yhteistyöhön. Tämän varaan myös järjestelmä, jos siihen eduskunnassa päädytään, pitäisi rakentaa. Meillä on jo selkeät vastuut, sanoo Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

-Kullakin viranomaisella on omat toimivaltuutensa heidän tehtäviinsä liittyen, toteaa puolestaan Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho.

Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tiistaina keskustelleet Pelttari ja Ohra-aho ovat kumpikin verkkotiedustelun lainsäädäntöuudistusta käsittelevän työryhmän kaksi pysyvää asiantuntijaa. Puolustusministeriön asettaman työryhmän pitäisi saada selvitys valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä.

Ohra-ahon mukaan uudistetun lainsäädännön pitää olla mahdollisimman vakaa.

-Sen pitää olla riittävän avoin kun sitä luetaan, ja sen pitää olla ennustettava. Tämä on se, mikä tuo elinkeinoelämän investointeja Suomeen.

Verkkotiedustelun laillisuutta valvoo eduskunta

Sekä Puolustusvoimat että Suojelupoliisi suostuvat parlamentaariseen valvontaan. Eduskunta pitää silmällä sitä, että verkkotiedustelu pysyy lain rajoissa.

-Pitää olla tekninen valvonta, hallinnollinen valvonta, mutta myös parlamentaarinen valvonta, sanoo Harri Ohra-aho Puolustusvoimista.

-Tarvitaan yksiselitteinen lainsäädäntö, selkeät ennakolliset lupamenettelyt sille mitä tehdään. Tarvitaan myös jälkikäteinen valvonta, oikeudellinen valvonta ja sitten poliittinen parlamentaarinen valvonta. Muista EU-maista löytyy toteutuksen malleja, toteaa Pelttari Suojelupoliisista.

Yle Radion ajankohtaistoimitus