1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Silminnäkijä

Koe-eläinten vallankumous

Uuden teknologian piti vapauttaa koe-eläimet. Kuitenkin eläinkokeiden määrä Euroopassa kasvaa.

Kuva: Yle

Kosmetiikan eläinkokeet ovat jääneet EU:n alueella historiaan. Se ei ole johtanut eläinkokeiden määrän vähenemiseen, päinvastoin. Pyrkimykset vähentää eläinkokeita uuden teknologian avulla eivät ole tuottaneet tulosta.

Eläinkokeilla testataan sekä lääkkeitä että uusia kemikaaleja. Ne siis koskettavat meistä jokaista. Niiden avulla päätetään, mitä lääkkeitä käytetään ja mitä kemikaaleja sallitaan, ja mitä aletaan testata ihmisillä.

Vaikka kosmetiikan eläinkokeet on EU:n alueella kielletty, eläinkokeiden määrä on kasvanut. Kuva: Yle

Yksi syy eläinkokeiden määrän kasvuun on geenimuunneltujen eläinten käyttöönotto. Ne ovat eläinkantoja, jotka on jalostettu alttiiksi joillekin tautigeeneille. Eräässä suuressa projektissa tavoitteena on muokata koko hiiren perimä uusiksi ja luoda noin 20 000 geenimuunneltua hiirimallia. Geenimuunnellut eläinkannat helpottavat kokeiden tekemistä.

EU on edellyttänyt, että jokaisessa jäsenmaassa pyritään vähentämään eläinkokeita ja kehitetään korvaavia menetelmiä.

- Tiede- ja teollisuuspiireissä tunnustetaan laajasti, että joidenkin perustutkimukseen ja lääkekehitykseen käytettävien eläinmallien käyttöön liittyy tuottavuus -ja soveltuvuusongelmia, toteaa National Centre for the Replacement Refinenment & Reduction of Animals in Reseachin ohjelmajohtaja Anthony Palmer.

EU on edellyttänyt eläinkokeiden vähentämistä. Käytännössä uusien lääkkeiden ja kemikaalien testaus on johtanut toiseen suuntaan. Kuva: Yle

Eläinten käyttöön liittyy eettisiä ongelmia, mutta niitä arvostellaan siis myös tieteellisistä syistä.

- Peräti 92 prosenttia molekyyleistä, joita lähdetään kehittämään lääkkeiksi epäonnistuu ihmiskokeissa. Ne toimivat kyllä eläimissä, mutta eivät ihmisissä, sanoo Tuula Heinonen. Hän johtaa FICAMia, joka on on Tampereella toimiva eläinkokeille vaihtoehtoisten menetelmien asiantuntijakeskus.

Suurin osa rahoituksesta menee edelleen eläinkokeisiin. 

Silminnäkijä vierailee Tampereen lisäksi Isossa-Britanniassa. Siellä on tehty paljon työtä eläinkokeettomien tutkimusmenetelmien lisäämiseksi. Iso-Britannia on samalla myös esimerkki eläinkokeiden ongelmista. Siellä paljastui viime vuonna eläinten raakaa kohtelua yhdessä huippuyliopistossa Imperial London Collegessa.