Eriskummallinen yhden miehen yritys ruokkii tulta ja rakkautta

Raimo Kinnunen valmistaa palkeita Kouvolan verstaallaan. Palkeet soveltuvat takkatulen, uunin ja nuotion sytyttämiseen. Kinnusen mukaan niillä on myös symbolinen merkitys.

Kotimaa
Valmiita palkeita.
Tältä näyttävät valmiit palkeet.Kirsi Partanen / Yle

Puualan yrittäjä Raimo Kinnunen on valmistanut palkeita käsityönä kymmenen vuoden ajan. Kinnusen käsissä Korian verstaalla Kouvolassa on valmistunut yli 4 500 paljetta.

– Olen itse ideoinut ja kehittänyt malliston. Ensin teetin puutöitä puusepillä, mutta he tekivät huonoa työtä. Kun työn jälki ei parantunut aloin tehdä palkeet alusta loppuun itse, Kinnunen kertoo.

Palkeen valmistamisessa on kaikkiaan 32 työvaihetta. Valmistus alkaa mäntypuulevyjen liimaamisella kokoon rimoista. Sen jälkeen levyt kuivatetaan ja ne sahataan sapluunan mukaan. Reunat siistitään ja toinen puoli jyrsitään pyöreäksi. Lopuksi työ hiotaan, rei'itetään ja lakataan.

– Käytän läpinäkyvää selluloosalakkaa, jotta puun syyt jäävät näkymiin. Tykkään männystä, koska sen pinta on hyvin elävä. Suomalainen puu on kyllä kaunis.

Naisen palje on punainen

Kun palkeeseen on vedetty nahka päälle, sen ympärille laitetaan saumanauha ja naulataan se kiinni.

– Olen kokeillut monta nahkaa. Paras on lampaan nappanahka. Niitä on eri värisiä. Jos nainen haluaa palkeen niin sen pitää olla punainen.

Ensin teetin puutöitä puusepillä, mutta he tekivät huonoa työtä. Kun työn jälki ei parantunut aloin tehdä palkeet alusta loppuun itse.

Raimo Kinnunen

Palkeet valmistuvat sarjatyönä. Kinnuselta niitä tilaavat yritykset ja yksityishenkilöt.

– Ihmiset ostavat näitä lahjaksi.

Seppien pajoissa palkeita käytettiin aikanaan tulen lietsomiseen. Edelleen niillä voi helpottaa tulen sytyttämistä.

– Palje on symbolinen esine. Kun ajatellaan liike-elämää tai avioliittoa, niin pitää osata puhaltaa samaan hiileen.