Nuorisotakuussa vielä tekemistä – tukea toivotaan enemmän myös avoimille työmarkkinoille

Pohjois-Savossa hyvin toteutunut nuorisotakuu herättää huolta myös syrjäytymisestä avoimilta työmarkkinoilta. Esimerkiksi työkokeilujen määrät ovat tuplaantuneet vuodessa.

Kotimaa
23-vuotias Jaakko Lappi on ollut tyytyväinen työkokeiluun Kuopion Kulttuuriareena 44:ssä.
23-vuotias Jaakko Lappi on ollut tyytyväinen työkokeiluun Kuopion Kulttuuriareena 44:ssä.Antti Karhunen / Yle

Pohjois-Savo on onnistunut koko maan laajuisesti parhaiten nuorisotakuun toteuttamisessa. Viime syksynä yli 90 prosenttia alle 25-vuotiaista pohjoissavolaisista pääsi työhön, koulutukseen tai tarvittavien palveluiden piiriin.

Esimerkiksi palkkatuettua työtä tekevien nuorten määrä on vuodessa lähes kolminkertaistunut, ja erityisesti yritykset ovat entistä kiinnostuneempia ottamaan nuoria palkkatuettuun työhön. Pohjois-Savossa jo 45 prosenttia palkkatuetusta työstä tapahtuu yrityksissä.

Sen sijaan huolta herättää myös se, että niin sanotut välityömarkkinat ovat vahvistuneet, mikä voi vaikeuttaa nuorten pääsemistä oikeisiin työsuhteisiin avoimille työmarkkinoille. Erityisesti useat työkokeilut peräkkäin voivat helposti syrjäyttää työmarkkinoilta, sanoo Nuoret Duuniin 2014 projektipäällikkö Panu Hiekkala.

- Mitä pidemmäksi välityömarkkinajakso ja erilaiset pätkät siellä kertyy, sitä vaikeampi sieltä on avoimille työmarkkinoille palata. Näissä töissä esimerkiksi toimintatavat voivat olla hyvin erilaisia. Toisaalta myös yrittäjä saattaa katsoa, että jos ei ole kokemusta avoimilta työmarkkinoilta, onko nuoren työmarkkinakuntoisuudessa jotain että ei kykene toimimaan siellä.

Työkokeilu antaa nuorille aikaa etsiä omaa alaa

10 prosenttia nuorista arvioidaan olevan suuressa vaarassa syrjäytyä kokonaan avoimilta työmarkkinoilta.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan Pohjois-Savossa työkokeilujen määrät ovat tuplaantuneet vuodessa. Työkokeilussa oli 156 nuorta tammikuussa 2013, kun vuotta myöhemmin luku oli jo 357. Vuonna 2013 arviolta vajaa puolet alle 25-vuotiaista nuorista oli työkokeilun jälkeen työttömänä tai uudessa työkokeilussa.

Sen sijaan avoimille työmarkkinoille työllistyneiden määrä ei ole juurikaan noussut. TEM:n tilastojen mukaan tammikuussa 2013 avoimille työmarkkinoille siirtyi Pohjois-Savossa 267 nuorta ja vuoden 2014 tammikuussa 275. Täsmällisiä tilastoja avoimille työmarkkinoille siirtyneistä ei kuitenkaan ole saatavilla.

Välityömarkkinat kuten työkokeilut ovat tärkeitä esimerkiksi nuorille, jotka etsivät vielä omaa alaa. Työkokeilua voi tehdä paitsi työpajoissa ja yrityksissä myös esimerkiksi oppilaitoksissa.

Työmarkkinoiden kuilua toivotaan pienemmäksi

Kuopion Kulttuuriareena 44:ssä työkokeilua Tukeva työvalmennussäätiön kautta suorittava 23-vuotias Jaakko Lappi on saanut työkokeiluista hyviä kokemuksia. Hän on tehnyt jo kolme eri alan kokeilua etsiessään palkkatyötä. Edelliset kokeilut kestivät yhteensä vuoden. Ammatiltaan Lappi on maalari.

- Jos ei satu työllistymään tuonne työmarkkinoille niin työkokeilu antaa jotain tekemistä. Ja saa vähän enemmän rahaa ja yleensä on 5–6 tunnin työpäiviä, niin jää vapaa-aikaakin enemmän, Jaakko Lappi sanoo.

Nyt hän on kuitenkin saanut palkkatuetun työpaikan kuukauden mittaisen kokeilun päätteeksi aiemmasta työkokeilupaikasta. Aikaa on myös ollut miettiä, mitä tehdä tulevaisuudessa.

- Opiskelut on käynyt mielessä, vaikka ammattikorkeakouluun lukemaan tietotekniikkaa. Tai pelialalle, ne ois ideaaleimmat minulle.

Hyvistä tuloksista huolimatta nuorisotakuuseen ja nuorten työllistymiseen toivotaan vielä parannusta. Esimerkiksi välityömarkkinoiden ja avointen työmarkkinoiden välistä kuilua toivotaan pienemmäksi. Panu Hiekkala vertaa tilannetta perusopetukseen: kaikki tarpeellinen tuki tulisi laittaa yleiseen ryhmään.

- Muutenkin välityömarkkinoiden ja avointen työmarkkinoiden tulisi tehdä nykyistä enemmän yhteistyötä, projektipäällikkö Panu Hiekkala sanoo.