Hyppää sisältöön

Vanhat huonekasvit ovat taas arvossaan - nyt etsitään vanhinta

Kasvaako kotonasi vehreä kasvi, joka saattaisi jopa olla Suomen vanhin huonekasvi? Perinnekasvit kiinnostavat nyt kaikenikäisiä. Yle Turku kerää niistä tietoja ja tarinoita.

Kuva: YLE / Arja Lento

Aaja Peura käyttää itsestään itse keksimäänsä titteliä 'museopuutarhuri'. Se kyllä sopii oikein hyvin naiselle, jonka intohimona ja työnkuvana on kaivella esiin menneiden aikojen kasveihin liittyviä tietoja, siemeniä ja taimia.

Peura on luvannut toimia kummitätinä Yle Turun huhtikuun ajan kestävässä projektissa, jossa etsitään erityisesti iäkkäitä huonekasveja eli perinnekasveja.

Peura on työssään havainnut, että kaikenlaiset perinnekasvit kiinnostavat nyt kovasti ihmisiä.

Nyt ymmärretään, että vanha laji on monesti parempi valinta kuin joka vuosi markkinoille tulevat uutuudet.

Aaja Peura

- Meillä on muistoja niistä ja ne kantavat historiaamme. Parhaimmillaan ne ovat satoja vuosia vanhoja ja todella kestäviä lajikkeita, Peura sanoo.

Ihmiset haluavat nyt palauttaa lapsuudesta tutut kasvit sekä puutarhoihin että sisätiloihin.

- Pehmeät arvot ovat muodissa. Nyt ymmärretään, että vanha laji on monesti parempi valinta kuin joka vuosi markkinoille tulevat uutuudet.

Vanhojen lajien lumoavat tarinat

Museopuutarhuri Aaja Peura törmää koko ajan perinnekasvitarinoihin. Yksi lumoavimmista kertoo niin sanotusta Turun valkoisesta posliinikurkusta.

- Iäkkäämmät muistavat, miten sitä muinoin myytiin torilla ja se ei koskaan ollut kitkerää. Hiljattain ihmettelimme, että mistä sitä nyt enää saisi. Onneksi viime vuonna puutarhuri Piirainen löysi jostakin kaappinsa perukoilta yhden pussillisen tämän valkoisen kurkun siemeniä! Peura selittää innoissaan.

Nyt niistä siemenistä on onnistuttu kasvattamaan taimia, joista on saatu lisää siemeniä.

- Valkoinen posliini on pelastettu, Peura riemuitsee.

Esimerkiksi MTT eli Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus tekee jatkuvasti työtä vanhojen lajien säilymiseksi.

- Muodostetaan geenipankkeja ja ylläpidetään niitä. On tosi tärkeää, että tiedetään, mistä niitä vanhoja lajeja löytää, Peura painottaa

Fredrika Runebergin perintöä kasvaa Turussa

Peura kertoo, että yhä useampi tahtoisi vaalia kasveja kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin puolison, Fredrikan, lailla. Fredrikan kasvi-innostus näkyy nyt edelleen esimerkiksi Turussa Ett Hem -museossa.

- Siellä on pistokas esimerkiksi Fredrikan Yön prinsessasta. Se on siis prinsessa, vaikka Ludvigkin sanoi sitä kuningattareksi, Aaja Peura sanoo.

Pistokkaat ovat yksi varma keino pitää kasvia hengissä.

- Sillä turvataan kasvun jatkuminen, Peura selittää.

Yle Turku selvittelee tänä keväänä sitä, millaisia ja kuinka vanhoja huonekasveja kuunteljoiden kodeissa kasvaa.

Museopuutarhuri Aaja Peura uskoo, että lajien kirjo voi olla laaja.

Saas nähdä, miten kivaa tästä tulee!

Aaja Peura

- Palmuja, Yön kuningattaria, posliinikukkia, apostolinkukkia, huonefiikusta..., luettelee Peura huonekasvilajeja, joiden voisi olettaa oleva niitä, joita ilmoitetaan huhtikuussa Yle Turulle.

- Saan kyllä muualta tunnistusapua, jos laji ei heti itselle ole tuttu, Peura vakuuttaa ja yllyttää kaikkia osallistumaan huonekasvikartoitukseen.

Yhtä lailla kuin lajit, niin myös kasveihin liittyvät tarinat ovat tärkeitä.

- Saas nähdä miten kivaa tästä tulee! Peura huikkaa.