1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Aprillipilojen tutkija: Tällainen on hyvä vedätys

Jouni Paakkinen tutkii ja kerää aprillipiloja. Hänen mielestään hyvän aprillipilan on oltava ajankohtainen ja liityttävä jollakin tavalla arkeen. Yksi parhaista aprillipiloista vie markka-aikaan.

kulttuuri
Jouni Paakkinen
Aprillipiloja tutkinut Jouni Paakkinen on myös käännöskukkakirjailija.YLE Turku / Kalle Talonen

Jouni Paakkinen on tutkinut ja kerännyt aprillipiloja jo vuosien ajan. Hänen mielestään hyvä aprillipila vaatii tasapainoilua.

– Sen täytyy olla jollain tavalla uskottava ja liittyä johonkin ajankohtaiseen tai oikeaan asiaan. Siinä on kuitenkin joku elementti, joka vedetään sopivasti yli. Jos pila heitetään aivan överiksi, niin sitä ei usko kukaan, Paakkinen sanoo.

Aprillipilan on oltava myös hyväntahtoinen. Esimerkiksi mediassa juttu kannattaa rakentaa niin, että se antaa vihjeitä paikkansapitämättömyydestään loppua kohti.

– Uutisen pitää olla sellainen, ettei se järkytä ketään. Kuulijan tai lukijan pitää hoksata pila ennen kuin hän menee nolaamaan itsensä.

EU oli kestoaihe

Aprillipilojen henki muuttuu vuosien saatossa. Yhteen aikaan liittyi se, että yritettiin saada ihmisiä johonkin paikkaan tiettyyn aikaan. Myös EU-pilat ovat eläneet oman kulta-aikansa.

– EU oli monta vuotta kestoaihe aprillipiloissa. Milloin kiellettiin puulauteet saunoissa, milloin marjastus piti tehdä luvanvaraiseksi. Se oli tällaista suomalaisuuteen liittyvää.

Paakkinen muistaa mainion aprillipilan markka-ajalta. Sen mukaan liikkeellä oli viallisia 50 markan seteleitä, joissa oli Alvar Aallon kuva ja 100 markan seteleitä, joissa oli Jean Sibeliuksen kuva. Pila ei siis tavallaan ollutkaan pila.

Se ei ollut sen ihmeempää kuin valtavan suuri hämähäkki, joka liikkui meidän vessassa. Paras pila syntyy arkisista asioista, jotta se tuntuu vähänkin uskottavalta.

Jouni Paakkinen

– Kerrottiin, että jos näitä löytyy lompakossa, niin ne ovat arvokkaita ja viallisia. Pila oli hyvin rakennettu.

Iso hämähäkki vessassa

Paakkinen uskoo, että tänä vuonna liikkeellä on ollut paljon sote-uudistukseen, kuntauudistukseen tai hallituksen säästötoimiin kohdistuvia aprillipiloja.

Aprillipilojen tutkija jekutti vaimoaan ja lapsiaan jo aamulla.

i– Se ei ollut sen ihmeempää kuin valtavan suuri hämähäkki, joka liikkui meidän vessassa. Paras pila syntyy arkisista asioista, jotta se tuntuu vähänkin uskottavalta.

Lue seuraavaksi