Pehmohylje lievittää levottomuutta

Ääntelevä ja liikkuva robottihylje Onni ilahduttaa palvelukodin asukkaita Kivijärvellä. Terapiavälineeksi kehitetty hylje herättää muistisairaissa suuria tunteita.

Kotimaa
Robottihylje vanhuksen sylissä.
Leena Petman / Yle
Robottihylje
Katso, miten hellää kohtelua robottihylje saa palvelukodin asukkailta ja millaisia ilmeitä Onni hoivaajiensa kasvoille nostaa.

Keski-Suomen muistiyhdistyksen lahjoitusvaroin hankkimat robottihylkeet kiertävät parhaillaan maakunnnan palvelukodeissa. Robottihylje on alunperin japanilaisten kehittämä. Aidon hylkeen tavoin ääntelevä Onni reagoi valoon ja ääneen, ja oppii tuntemaan oman nimensä.

Palvelukoti Hopearannassa Kivijärvellä asuu 12 henkilöä, joista suurin osa on muistisairaita.

Hylje on paljon muutakin kuin pehmolelu.

Enni Leppänen, Keski-Suomen muistiyhdistys

- Kun Onni-hylje on sylissä, niin iloisuus ja onnellisuus näkyvät vanhuksen kasvoilta. Toiset matkivat hylkeen ilmeitä. Hylje tuo varmaan vanhoja muistoja oman lapsen ja lapsenlapsen hoitamisesta, toteaa muistihoitaja Seija Sorsamäki.

Sorsamäen mukaan hylkeen hahmo tuo vanhukselle tunteen lapsesta.

- Se virkistys eli pieni ilon hetki on hyvin tärkeä. Kun ihmisen muisti on rajallinen, se pieni onnellinen olo on tärkeä. Voihan sen myös ajatella terapeuttiseksi, kertoo Sorsamäki.

Vastaako Onni kun sille puhuu?

- Kyllä se kohta jotakin sannoo, toteaa palvelukodissa asuva Aune.

Virkistystä ja rauhoittumista

Aune hymyilee, nauraa ääneen ja silittelee onnellisen näköisenä Onni-hyljettä. Myös vieressä istuva Tyyne saa hylkeen syliinsä. Tavallisesti hyvin vähän jutteleva Tyyne toteaa yllättäen:

- Kukapa tästä ei tykkäisi.

Robottihylje herättää helposti äidillisiä tunteita, sillä sen paino vastaa ihmisvauvan kokoa. Lisäksi hylkeen evät ja pyrstö liikkuvat.

Se virkistys eli pieni ilon hetki on hyvin tärkeä.

Muistihoitaja Seija Sorsamäki

- Hylkeellä on reilusti enemmän painoa kuin pehmolelulla, se on siis paljon muutakin kuin pehmolelu, kertoo muistiluotsikehittäjä Enni Leppänen Keski-Suomen muistiyhdistyksestä.

Onni-robottihylkeen on havaittu tuovan kahdenlaista vaikutusta muistisairaisiin: toisaalta se tuo iloa, mutta myös rauhoittaa levottoman vanhuksen.

- Hylkeen laina-ajat palvelukodeissa ovat lyhyitä, joten virkitys ja ilon tuominen ovat tärkeimmät vaikutukset. Äärimmäisen hienoa on, jos hylkeen avulla saadaan muitakin terapeuttisia vaikutuksia, esimerkiksi levottoman mielen rauhoittumista, toteaa Leppänen.

Onnin lähtö tuo haikeutta

Onni-hylje vierailee Kivijärvellä palvelukoti Hopearannassa enää vajaan parin viikon ajan. Minkälaiset ovat jäähyväiset?

- Kyllä ne ovat surulliset. Ehkä kyyneleitä ei nähdä, mutta haikeutta, toteaa muistihoitaja Sorsamäki.

Kivijärvellä onkin virinnyt toive, että palvelukotiin saataisiin keräysvaroin hankittua oma robottihylje.

Onni-hylje jatkaa matkaansa Kivijärveltä Pihtiputaan hoivaosastolle. Muistiyhdistyksen toinen robottihylje, Lumi on äskettäin aloittanut vierailun Viitakodin palvelutalossa Jyväskylässä.