Hyppää sisältöön

Nivelten naksuminen on vaaraton ääni

Nivelet naksuvat monella kävellessä, päätä kääntäessä tai sormia taivutellessa. Joillakin naksumista kuuluu huolestuttavan paljon. Ylilääkäri Mirja Koivusen mukaan syytä pelkoon ei kuitenkaan ole. Epämiellyttävään ääneen ei liity mitään vaarallista.

Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Nivelet naksuvat ja paukkuvat välillä äänekkäästikin. Vaikka epämääräiset äänet kuuluvat vain joidenkin elämään, ei niistä ole syytä huolestua, kertoo Länsi-Suomen Diakonialaitoksen ylilääkäri Mirja Koivunen.

– Perussääntö on, että nivelten naksuminen on myötäsyntyistä eikä siihen liity sairautta. Jos äänekkäät nivelet eivät ole kipeitä, ei syytä huoleen ole, Koivunen toteaa.

Äänen alkuperää voidaan vain arvuutella

Koivusen mukaan ei ole tiedossa miksi nivelet naksuvat vain osalla ihmisistä iästä tai sukupuolesta riippumatta.

– Äänen synnystä on esitetty erilaisia teorioita. Nivelen luinen ja rustoinen pinta on epätasainen ja naksahtelu voi syntyä siitä, kun nivelten yli kulkevat jänteet lunksahtelevat ja kopsahtelevat epätasaisen maaston päällä. Toinen selitys voi olla se, että paineen vaihtelu aiheuttaa naksahtelua nivelen sisällä olevassa nivelnestettä sisältävässä ontelossa, Koivunen pohtii.

Naksauttelu osa arkirutiineja

Koivusen mukaan nivelten naksahtelu on niin olennainen osa joidenkin arkipäivää, että se kuuluu jo osaksi päivittäisiä rutiineja.

– Joillakin on tapana naksautella kaikkien sormien niveliä aamulla hammaspesun tai muun tärkeän rutiinin tapaan ja sitten vasta elämä lähtee kunnolla lentoon.

.
.