Rabbi Krimin kriisistä: Apokalypsi, nyt!

Samalla kun suurin osa maailmasta seuraa huolestuneena Venäjän toimia Krimillä, haluavat jotkut haredijuutalaiset kiittää Venäjän presidenttiä tämän edesottamuksista.

Ukraina
Venäjän lippu heiluu Krimin alueparlamentin rakennuksen edessä 18. maaliskuuta sinistä taivasta vasten.
Venäjän lippu heiluu Krimin alueparlamentin rakennuksen edessä 18. maaliskuuta.Vasili Maksimov / AFP

Krimin kriisi on herättänyt messiaanista kuumetta ortodoksijuutalaisten keskuudessa.

Arvostettu israelilainen rabbi Moshe Shternbuch on ilmoittanut seuraajilleen salaisuuden, joka on hänen mukaansa periytynyt eräältä juutalaisen maailman tunnetuimmalta oppineelta, Vilna Gaonilta. Tämä 1700-luvun lopulla kuollut rabbi on Shternbuchin mukaan välittänyt ennen kuolemaansa eteenpäin tiedon, joka koskee Venäjää ja Krimiä.

- Kun kuulette, että Venäjän joukot valtaavat Krimin, tietäkäätte, että messiaaninen aika on alkanut ja hänen askeleensa alkavat kuulua. Sitten kun kuulette, että Venäjän joukot ovat saavuttaneet Konstantinopolin, teidän on syytä laittaa yllenne sapattivaatteet, koska se tarkoittaa, että Messias tulee millä hetkellä hyvänsä, kuuluu ennustus Shternbuchin mukaan.

Haredijuutalaisten julkaisussa kerrottu uutinen herätti viikonloppuna kiinnostusta Israelissa. Aihetta käsiteltiin muun muassa Haaretz-lehdessä.

Blogikirjoittaja Chemi Shalevin mukaan Ukrainan tapahtumat ovat saaneet aikaan kuhinaa apokalypsia, eli lopun aikoja odottavien keskuudessa.