1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aurinkovoimalan ulkomailta hankkinut: "Ollaan tosi tyytyväisiä"

Aurinkovoimaloita hankittiin viime vuonna yhteishankintana Saksasta Etelä-Karjalaan 21 kappaletta. Hankkeen puuhamies kerää ryhmää uuteen hankintaan.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Aurinkopaneeli on jauhanut sähköä Eini Kososen ja Tuure Aallon pihalla Lemillä jo vuoden päivät. Kokemukset ovat olleet myönteisiä.

- Ollaan tosi tyytyväisiä. 

Pariskunta osallistui aurinkovoimaloiden yhteishankintaan Etelä-Karjalaan, jossa laitteistoja hankittiin etupäässä Saksasta. Pienen mökin kodinkoneiden ja valaistuksen sähkö tulee nyt lähes kokonaan aurinkokennoista. 

- Sähkön käytöstämme varmaankin noin 80 prosenttia tulee aurinkovoimalasta. Kesällä enemmänkin, Aalto sanoo.  

Aika ajoin sähköä tulee enemmän kuin pariskunta voi kuluttaa. Tällöin se syötetään suoraan yleiseen sähköverkkoon. Lappeenrannan energia on ilmoittanut ostavansa sähkön, mutta vielä asia ei ole edennyt näin pitkälle. 

Tuure Aallon mukaan aurinkovoimala tuottaa sähköä, vaikka sää olisi pilvinenenkin.

- Esimerkiksi nyt on pilvistä, mutta sähköä syntyy kuitenkin koko ajan. On harhakäsitys, että aurinkovoimala tarvitsisi varsinaista auringonpaistetta.

Vuoden pimeimpään aikaan sähkön tuotto on kuitenkin pientä.

- Joulukuun puolivälin ja tammikuun puolivälin välillä oli tänä vuonna hiljainen kausi. 

Yhteisesti ulkomailta hankitun kuuden kilowatin aurinkovoimalan kustannukset olivat pariskunnan mielestä kohtuulliset.

- Aurinkovoimalan hankinnan kokonaiskustannus oli vähän päälle 7300 euroa, jossa ovat mukana viranomaismaksut ja sähköasennus. Milelestäni kustannukset olivat kohtuulliset, Eini Kosonen sanoo. 

Etelä-Karjalassa kerätään taas uutta porukkaa yhteisesti Saksasta tehtävään aurinkovoimala hankintaan.

- Aikaisempi tilaus meni hyvin eli 21 lähti mukaan ja noin sata kilowattia asennettiin viime vuonna.  Tänä vuonna näyttää vielä paremmalta, hankkeen puuhamies Vesa-Matti Puro sanoo. 

Nyt tarkoitus on hankkia suurempia voimaloita.

- Viime vuonna keskikoko oli noin viisi kilowattia, joka maksoi 7500 euroa. Tänä vuonna maanviljelijät on lähteneet mukaan ja keskikoko nousee eli tänä vuonna on paljon 9 kilowatin laitoksia.