Fortum haluaa rakentaa uuden ydinvoimalan

Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula toivoo, että yhtiö voisi jatkaa ydinvoimatuotantoaan Loviisassa nykyisten yksiköiden käyttöiän päätyttyäkin. Fortum ei ole innostunut lähtemään Fennovoiman osakkaaksi, vaikka sellainen tilaisuus tarjoutuisi.

talous
Tapio Kuula
Yle

Fortum haluaisi siis yhä rakentaa Loviisaan uuden ydinvoimalan. Nykyisen laitoksen kahden reaktorin käyttöikä päättyy ensi vuosikymmenen lopulla.

Suomen ensimmäinen ydinvoimala on juuri Fortumin Loviisan laitos. Sen kaksi voimalaa tulee tiensä päähän vuonna 2027 ja 2030.

– Kyllä me hyvin mielellämme näemme, että Loviisassa ydinvoimapohjainen energiantuotanto jatkuu. Tekisimme mielellämme siellä sekä sähköä että kaukolämpöä pääkaupunkiseudulle, Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula sanoo Yle Uutisten haastattelussa.

Edellisellä ydinvoimalalupakierroksella Fortum sysättiin tylysti sivuun. Luvat annettiin Fennovoimalle ja Teollisuuden Voimalle. Fortumin mukaan Loviisaan pitäisi rakentaa kokonaan uudet myllyt vanhojen tilalle.

– Se olisi uusi laitosyksikkö. Siellä olevaa infrastruktuuria pystyttäisiin hyödyntämään. Arvioidemme mukaan ykkösyksikkö on joka tapauksessa suljettu ennen kuin nopeimmalla aikataulullakaan sinne uusi ydinvoimalaitos voi syntyä, Kuula kertoo.

Nykyinen hallitus ei aio ottaa uusia ydinvoimalupia käsittelyyn. Voimayhtiöt odottelevatkin jo seuraavan hallituksen energialinjauksia. Fortumkaan ei ole hylännyt ajatusta uudesta lupahakemuksesta.

– Emme ole hylänneet. Uskon, että Suomi tarvitsee uusia voimaloita. Loviisa on tässä suhteessa myös kantaverkon osalta varmasti hyvä tuotantopaikka, Kuula toteaa.

Fortum ei ole halukas kommentoimaan muiden yhtiöiden kuten Fennovoiman asioita. Olisiko Fortum kiinnostunut ehkä vapautuvasta voimalaluvasta. Tai voisiko Fortum olla uusi Fennovoiman suuromistaja?

– Tämmöisiä keskusteluita meillä ei ole ollut. Voi olla, että Fortum on tietyssä asiantuntijaroolissa tässä hankkeessa mahdollisesti mukana. Mehän on tehty perinteisesti aika tiivistä yhteistyötä Rosatomin kanssa, Kuula kertoo.

Hänen mukaansa Fennovoiman voimalan toteutumisen todennäköisyys kasvoi merkittävästi silloin, kun Rosatom tuli mukaan osakkaaksi.

Toimitusjohtaja Kuula sanoo suhtautuvansa toiveikkaasti Venäjän, Suomen ja EU:n talousyhteistyön kehittymiseen.

– Tietenkin Ukrainan tilanne luo huolta ja toivottavasti löydetään ratkaisuja, jotka eivät vie pohjaa tältä yhteistyöltä.

Fortum itse aikoo jatkaa toimintaansa ja investointiohjelmaansa Venäjällä aikaisempien suunnitelmien mukaisesti.