Elintarviketyöläiset: EK:n mukaantulo vaikeutti Uudenkaupungin soijatehtaan palkkakiistoja

Työntekijäpuoli syyttää Elinkeinoelämän keskusliittoa sekaantumisesta soijatehtaan lakkoiluun ja palkkakiistaan. EK:n puheenjohtaja ja soijatehtaan osaomistaja Ilpo Kokkila sanoo, että työntekijöiden palkkavaatimukset ovat kaukana reaalimaailmasta.

talous
Finnproteinin Uudenkaupungin soijajalostamo
Finnproteinin soijajalostamo Uudessakaupungissa.Finnprotein Oy

Finnproteinin soijatehdas Uudessakaupungissa aloitti toimintansa viime vuoden lokakuussa. Ennen kuin tuotanto lähti edes kunnolla käyntiin, tehdas alkoi yskiä pahan kerran. Työntekijät aloittivat helmikuussa neljän peräkkäisen lakon sarjan ja vaativat 30 prosentin palkankorotusta.

- Tilanteen aiheutti se, että työntekijöillä ja työnantajalla on eri näkemys siitä, mitä on aikoinaan palkkatasosta kerrottu ja sovittu, sanoo Elintarviketyöläisten liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

Sopassa on monta sekoittajaa

Veli-Matti Kuntonen sanoo, että kiistan selvittelyä on vaikeuttanut se, että siihen otti osaa Elinkeinoelämän keskusliitto. EK:n puheenjohtaja Ilpo Kokkila omistaa oman sijoitusyhtiönsä Pontos Groupin kautta viidenneksen Finnproteinin soijatehtaasta ja on suurin yksityinen osakkeenomistaja.

- Meille tällä ei ollut mitään vaikutusta, mutta sitä kautta se tietysti on näkynyt, että keskusjärjestötasolla ei yleensä ole oltu kiinnostuneita näistä elintarvikelan asioista niin kuin tässä tilanteessa on oltu, Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Tämä on yksi yksittäinen yhtä työpaikkaa koskeva kiista.

Veli-Matti Kuntonen

- Soijatehtaan palkkakiistan selvittelyä on vaikeuttanut erityisesti se, että sopassa on ollut mukana monta sekoittajaa. Myös se vaikeutti, että työnantajapuoli syyllisti meitä ammattiliittona provokaatiosta, että me olisimme olleet tyytymättömiä tehtyyn työehtosopimukseen. Tämä on yksi yksittäinen yhtä työpaikkaa koskeva kiista, Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Soijatehdas lähellä vararikkoa

Ilpo Kokkila ei peittele sitä, etteikö olisi pistänyt lusikkaansa soppaan.

- On totta, että olin yhteydessä EK:n työmarkkinajohtajaan, Kokkila sanoo suoraan.

Mielestäni oli hyvä, että EK osallistui siihen.

Ilpo Kokkila

Kokkilan mukaan yli sata miljoonaa euroa maksanut soijatehdas oli menossa vararikkoon jatkuvien lakkojen ja tehtaan pysäytysten takia. Kokkilan mielestä EK:n mukaantulo oli välttämätöntä.

- Kyllä se minun mielestäni oli tarpeellista, koska millään muulla tavalla siihen ei olisi saatu järjestystä. Mielestäni oli hyvä, että EK osallistui siihen, Ilpo Kokkila sanoo.

Kokkilan mielestä työntekijöiden palkkavaatimukset ovat käsittämättömiä.

- On ihan ennenkuulumatonta, että halutaan työehtosopimusten mukaisiin palkkoihin 30 prosentin korotuksia. Se on pois kaikesta reaalimaailmasta.

Osapuolet lähentyneet toisiaan

Toistaiseksi viimeinen lakko Uudenkaupungin soijatehtaalla päättyi maanantaina. Samalla alkoivat yt-neuvottelut kymmenen työntekijän vähentämiseksi.

Sekä työnantaja että työntekijäpuoli sanovat lähentyneensä palkkakiistassa toisiaan. Ensi viikolla yritetään hioa uutta sopimusta.