1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Minkämaalaisia ovat suomalaiset elokuvat?

Kansainvälisten yhteistuotantojen lisääntyessä monen suomalaisen elokuvan jälkituotannot tehdään ulkomailla. Missä maassa mitäkin kotimaista elokuvaa on tehty ja miksi?

elokuvat
Auto katollaan lumihangessa
Napapiirin sankarit -elokuvaan hommattiin hankeen päätyneeseen keltaiseen autoon rekisteritunnus TIS-51.Helsinki Filmi

Kansainvälisten yhteistuotantojen aikana eurooppalaiset elokuvat ovat yhä harvemmin peräisin vain yhdestä maasta. Tuotantomailla on kuitenkin vaikutusta siihen, minkämaalaista työvoimaa elokuvantekoon palkataan. Erityisen uhanalaisia ovat helposti muualle siirrettävät työt, kuten elokuvien jälkituotanto.

Parhaimmillaan yhteistuotanto merkitsee suomalaisille elokuvantekijöille mahdollisuutta tehdä elokuvia isommalla budjetilla, kun kustannuksiin osallistuu rahoittajia useammasta maasta. Pahimmillaan siihen liittyvä verohelpotusten perässä juokseminen voi kuitenkin vaarantaa jonkun osa-alueen osaamisen Suomessa.

Musta jää (2007) oli ensimmäisiä suomalaisia elokuvia, joissa yhteistuotantojen tuoma isompi budjetti näkyi ja kuului. Elokuvan äänityöt ja jälkituotanto tehtiin Saksassa.

Seuraavana vuonna ensi-iltaan tullut taide-elokuva Muukalainen(2008) tehtiin neljän maan yhteistyönä. Myös sen jälkituotanto tehtiin Saksassa.

Dome Karukosken varsin suomalainen tarina Napapiirin sankarit (2010) tehtiin jälkituotannon osalta Irlannissa ja Ruotsissa. Lopputulosta paikkailtiin myöhemmin vielä Suomessa.

Imaginaerum (2012) kuvattiin Kanadassa, jossa tehtiin myös elokuvan jälkituotanto. Esimerkkinä myös pienempien elokuvien lipumisesta ulkomaille jälkituotantoon toimii vasta ensi-iltansa saamaKorso (2014), jonka jälkikäsittely tehtiin Hollannissa.

Tulevista suomalaisista tuotannoista The Girl King -elokuvan jälkituotanto tehdään Kanadassa. Elokuvan tehosteet tosin suunnittelee Fake Graphicsin Tuomo Hintikka. Jalmari Helanderin odotettu Big Game puolestaan kuvataan Saksassa ja myös elokuvan visuaaliset efektit tuotetaan siellä.

Tällä hetkellä jälkituotantoyrityksissä puhutaan Klaus Härön tulevan Miekkailija-elokuvan jälkitöiden kohtalosta. Nähtäväksi jää, loikkaako neuvostoloikkarista kertova elokuva rajan yli helpotusten perässä.

Suurin osa suomalaisten elokuvien jälkituotannoista tehdään yhä Suomessa -joukossa on myös isoja kotimaisia elokuvia. Iron Skyn (2012), Rare Exportsin (2010) ja Puhdistuksen (2012) jälkituotannosta ovat vastanneet suomalaiset yritykset.

Ironista kyllä, viimeiset kolme elokuvaa on kaikki kuvattu ulkomailla, ainakin osa juuri kannustimien takia.

Lue seuraavaksi