Ebolaepidemia jakaa järjestöjen mielipiteet – ainekset humanitaariseen katastrofiin?

Guinean naapurimaassa Liberiassa harkitaan poikkeustilan julistamista, ja Guinean, Sierra Leonen ja Norsunluurannikon vastaisten rajojen sulkemista.

Ulkomaat
Ebola-virus.
Ebolavirus.Cynthia Goldsmith / Centers for Disease Control and Preventionb / EPA

Maailman terveysjärjestö WHO on vähätellyt tiistaina Guinean ebolaepidemian laajuutta. Lääkärit ilman rajoja kertoi maanantaina, että epidemian levinnäisyys on ennennäkemätön.

WHO huomauttaa, että tartuntojen määrä Guineassa on pysytellyt viime päivinä 122:ssa, joista 80 on kuollut. Naapurimaassa Liberiassa on todettu seitsemän epäiltyä ja vahvistettua tapausta, joista neljä on kuollut.

– Nämä ovat vielä suhteellisen pieniä lukuja. Suurimmissa epidemioissa on ollut 400 tapausta, WHO:n tiedottaja Gregory Hartl sanoi lehdistötilaisuudessa Genevessä.

Epidemia voi tehdä pahaa jälkeä Conakryssä

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan Guinean epidemiasta tekee huolestuttavan se, että tartuntoja on todettu monissa eri kaupungeissa. Lisäksi epidemia on levinnyt tiheästiasuttuun pääkaupunki Conakryyn. Siellä asuu noin 10 000 ihmistä neliökilometriä kohti.

– Nämä kaksi omainaisuutta tekevät tästä poikkeuksellisen ebolaepidemian, pääjohtaja Bruno Jochum Lääkärit ilman rajoja -järjestöstä sanoi.

Myös brittiläinen virologi on huolissaan ebolaepidemian leviämisestä kahden miljoonan asukkaan Conakryyn.

– Ebolaepidemia voisi johtaa siellä humanitaariseen katastrofiin, virologi Ben Neuman Readingin yliopistosta korostaa.

WHO kuitenkin huomauttaa, että ebolaepidemia on todettu aiemminkin yhdessä pääkaupungissa: Librevillessä Gabonissa 1990-luvulla.

– Ebola aiheuttaa jo tarpeeksi huolta. Meidän pitää olla hyvin varovaisia siinä, miten luonnehdimme jotain, mikä tähän mennessä on hajanaisia tapauksia, WHO:n tiedottaja Gregory Hartl sanoi.

Liberia harkitsee poikkeustilan julistamista

Guinean naapurimaassa Liberiassa harkitaan kuitenkin poikkeustilan julistamista, ja Guinean, Sierra Leonen ja Norsunluurannikon vastaisten rajojen sulkemista. Liberian parlamentin alahuone keskustelee senaatin tiistaina tekemästä ehdotuksesta torstaina.

Lähteet: Reuters