Lehti: CIA on johtanut Yhdysvaltain hallitusta harhaan

Senaatin tiedusteluvaliokunnan raportin mukaan CIA salasi käyttämiensä menetelmien ankarat otteet, liioitteli vankien merkitystä ja otti kunniaa ratkaisevista tiedoista, jotka vangit olivat kertoneet jo ennen kuin heitä kuulusteltiin julmilla keinoilla.

Ulkomaat

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on johtanut hallitusta ja amerikkalaisia harhaan kuulustelumenetelmistään vuosikausia, sanomalehti The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) paljastaa. Lehti on saanut käsiinsä senaatin tiedusteluvaliokunnan tekemän 6300-sivuisen raportin, joka sisältää kuvauksia vankien kuulusteluista vuosien 2001 ja 2009 välisenä aikana.

Raportin mukaan CIA salasi käyttämiensä menetelmien ankarat otteet, liioitteli vankien ja heidän suunnitelmiensa merkitystä ja otti kunniaa ratkaisevista tiedoista, jotka vangit olivat kertoneet jo ennen kuin heitä kuulusteltiin julmilla keinoilla. Kuulustelumenetelmiin kuului muun muassa vesikidutuksen muotoja.

– CIA:n kuvailun mukaan he saivat [ohjelmallaan] ainutlaatuisia, muutoin saavuttamattomissa olevia tietoja, jotka auttoivat estämään terroristien salajuonia ja pelastivat tuhansia ihmishenkiä, nimettömänä esiintynyt amerikkalainen viranomainen sanoi The Washington Postissa, kun hän oli saanut selonteon raportista.

– Oliko se todella totta? Vastaus on ei.

Viranomaiset kommentoivat raporttia nimettöminä, sillä se on julistettu salaiseksi. Lisäksi aihe on erittäin herkkä.

CIA ei ole kommentoinut raporttia

Senaatin raportti paljastaa, että CIA:n päämaja saattoi vaatia kuulustelujen jatkamista, vaikka analyytikot olivat vakuuttuneita siitä, että he olivat jo saaneet vangeilta kaikki mahdolliset tiedot. Kuulusteluissa vankeja upotettiin muun muassa jäävettä sisältäviin säiliöihin.

CIA ei ole halunnut kommentoida raportin sisältöä The Washington Postille. Tiedustelupalvelun tiedottaja vetosi siihen, että hän ei ole nähty raportin lopullista versiota.

Presidentti George W. Bushin hallinto antoi hyväksynnän CIA:n kiistanalaisille kuulustelumenetelmille New Yorkin terrori-iskujen jälkimainingeissa.