Chilessä voimakas maanjäristys – tsunami saavuttanut rannikon

Tsunami on saavuttanut Chilen rannikon.Tyynenmeren tsunamivaroituskeskuksen mukaan tsunamivaroitus on annettu koko Etelä- ja Keski-Amerikan rannikolle. Tsunami on yli kahden metrin korkuinen. Ilmeisesti henkilövahingoilta on kuitenkin vältytty.

Ulkomaat

Chilen rannikolla on tapahtunut erittäin voimakas maanjäristys. Se on aiheuttanut tsunamin, joka on jo saavuttanut rannikon. Koko Etelä- ja Keski-Amerikan rannikolle on annettu tsunamivaroitus.

Maanjäristyksen magnitudi oli 8,2. Se tapahtui hyvin matalalla, noin 10 kilometriä merenpohjan alapuolella Iquiquen sataman lähellä, reilut 80 kilometriä luoteeseen Iquiquesta.

Tyynenmeren tsunamivaroituskeskuksen mittausten mukaan järistyksestä on muodostunut lähes kahden metrin korkuinen tsunami, ja se voi aiheuttaa tuhoa lähellä maanjäristyksen keskusta sekä kauempana.

Tsunami iskenyt Chilen rannikolle

Chilen laivaston mukaan hyökyaalto saavutti rannikon 45 minuutissa järistyksestä. Myös Kolumbian, Panaman, Costa Rican ja Nicaraguan rannikot voivat tsunamivaroituskeskuksen mukaan olla vaarassa.

– Tämän kokoinen maanjäristys voi aiheuttaa tuhoisan tsunamin, joka voi iskeä läheisille rannikkoalueille minuuteissa maanjäristyksestä ja kaukaisemmille rannoille tunneissa, tsunamivaroituskeskuksesta kerrotaan.

– Viranomaisten pitäisi ryhtyä asianmukaisiin toimiin tsunamin mahdollisuuden varalta.

Chile on määrännyt pohjoisrannikkonsa evakuoitavaksi, mutta maanvyöryt ovat tukkineet maanteitä. Tiet ovat ruuhkautumassa.

Myös Peru on määrännyt etelärannikon evakuoitavaksi.

Maanjäristys tapahtui kello 20.46 paikallista aikaa. Loukkaantuneista ei ole toistaiseksi tietoa.

Helmikuussa 2010 Chilen keski- ja eteläosia ravisutteli maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 8,8. Yli 500 ihmistä kuoli, ja maanjäristys tuhosi kymmeniä kaupunkeja.

Lähteet: AFP, AP, Reuters