Myyjien työttömyys tuplaantunut Helsingissä

Palvelualojen ammattiliitto PAMin mukaan myyjien osuus työttömistä työnhakijoista on rajussa kasvussa pääkaupunkiseudulla. Työttömien myyjien määrä on yli kaksinkertaistunut vuoden takaiseen verrattuna.

Kotimaa
Asiakas kaupan kassalla.
Yle

Kauppakonserni Kesko ilmoitti Anttila-tavarataloketjunsa harventamisesta tällä viikolla. Leikkauslistalla on useita myymälöitä Uudeltamaalta. Kaupan hyytyminen tiukassa taloustilanteessa merkitsee monelle myyjälle ansiotulon ehtymistä.

Erityisen paljon kaupan alan irtisanomiset ovat kurittaneet pääkaupunkiseutua.

Pelkästään myyjiä vähentämällä ei myyntiä saada kasvuun.

kaupan neuvottelupäällikkö Juha Ojala, Palvelualojen ammattiliitto PAM

Tammikuussa 2013 työttömistä työnhakijoista Helsingissä myyjiä oli 13 prosenttia. Nyt luku on yli kaksinkertaistunut 28 prosenttiin. Kaupan alan neuvottelupäällikkö Juha Ojala palvelualojen ammattiliitto PAMista on huolestunut nopeasta kasvusta.

- Se mikä tässä on ehkä hieman kummallistakin, niin vaikka suuntaus on ollut koko maassa sama, työttömyys on selkeästi iskenyt Uudellemaalle muuta maata enemmän.

Muualla maassa myyjien osuus työttömistä työnhakijoista on PAMin mukaan noin 16 prosenttia.

Työtunnit loppuvat tyystin

Aiemmasta poiketen alalla myös jää väkeä kokonaan työttömäksi.

- Perinteisesti suhdanteiden heiketessä on myyjien työtunteja leikattu ja vuokratyövoimaa käytetty entistä vähemmän. Irtisanominen ja kokonaan työttömäksi jääminen on uusi trendi. Sanoisin, että pelkästään myyjiä vähentämällä ei myyntiä saada kasvuun, PAMin neuvottelupäällikkö Juha Ojala napauttaa.

Palvelualojen ammattiliitossa peräänkuulutetaankin nyt malttia, ettei väki tyystin katoaisi kaupan kassoilta.

- Myös kaupan ala on tehnyt työllisyys- ja kasvusopimuksen ja nimensä mukaisesti haluamme työllisyyttä ja kasvua. Sopimus on maltillinen siinä toivossa ja uskossa, että nyt myöskään valtiovalta ja työnantajat eivät syyllistyisi irtisanomisiin vaan investoitaisiin ja tehtäisiin, Ojala summaa.