1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kolmasosa maailman ihmisistä potenut mielenterveysongelmia

Australialaistutkijoiden tulokset perustuvat yhteensä 63 maassa tehdyn 174 tutkimuksen aineistoihin. Mielenterveysongelmia sairastetaan eniten englanninkielisissä maissa.

Huomattava osa ihmisistä sairastuu johonkin mielenterveyden häiriöön elämänsä aikana. Tuoreen katsaustutkimukseen perusteella niin käy ainakin joka kolmannelle.

Australialaistutkijoiden tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä ne perustuvat 63 maassa tehdyn 174 tutkimuksen aineistoihin. Näin ne antavat hyvän kuvan mielenterveysongelmien yleisyydestä eri kulttuureissa ja eri väestöissä. Tutkimuksissa keskityttiin pääasiassa mielialahäiriöihin, ahdistuneisuuteen sekä päihdeongelmiin.

Aineistojen yhteisanalyysin perusteella joka kolmas tutkimuksiin osallistuneista oli sairastanut jotain mielenterveyden häiriötä elämänsä aikana. Lisäksi noin joka kuudennella oli ollut mielenterveysongelmia edeltävän vuoden aikana.

Mielialahäiriöt ja ahdistuneisuus olivat yleisempiä naisilla ja päihdeongelmat miehillä. Vähiten mielenterveysongelmia oli Pohjois- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Eniten niitä sairastettiin englanninkielisissä maissa.

Tulokset julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim