Poliisipäällikkö Luoma: Lisäresursseja ei luvassa

Sisä-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Markku Luoma myöntää resurssipulan mutta kiistää, että vuoden alusta toteutettu rakenneuudistus olisi heikentänyt poliisin toimintaa Keski-Suomessa.

Kotimaa
Markku Luoman mukaan uudistus voi vaikuttaa poliisin näkyvyyden paranemiseen.
YLE Keski-Suomi

Suuri joukko keskisuomalaisia poliiseja on tuonut julki huolensa säästöjen vaikutuksesta poliisivoimien riittävyyteen. Yle Keski-Suomeen lähetetyssä nimettömässä poliisien kirjelmässäAvoin kirje Keski-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikölletodetaan, että säästöt ovat vähentäneet muun muassa partiointia, koulutusta ja tutkinnan voimavaroja Keski-Suomessa.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Markku Luoma myöntää, että poliisi toimii maakunnassa alimitoituksella. Resurssipula näkyy niin partioinnissa kuin tutkinta-aikojen venymisenäkin.

Luoman mukaan ongelmat eivät kuitenkaan johdu poliisin rakenneuudistuksesta vaan kehysrahoituksesta.

Meidän kokonaisresurssit ovat muihin poliisilaitoksiin ja kysyntään nähden alimitotettuja.

Markku Luoma

- Me toimimme sillä rahoituskehyksellä, minkä poliisihallitus meille jakaa. Meidän kokonaisresurssit ovat muihin poliisilaitoksiin ja kysyntään nähden alimitotettuja. Ja miissään tapauksessa tätä ei pidä kytkeä rakenneuudistukseen. Sen säästöä aiheuttavat tavoitteet lähinnä johdosta ja hallinnosta toteutuvat vuoteen 2016 mennessä, ja niillä säästöillä vain varmistetaan, että kentän resurssit varsinaisessa poliisityössä ovat mahdollisimman hyvät.

Keski-Suomessa poliisin palvelu on heikointa maakunnan pohjoisosissa. Luoman mukaan toimintavalmiusaikoja seurataan tarkasti ja sen mukaan tehdään johtopäätöksiä. Lisäresursseja pohjoiseen Keski-Suomeen ei ainakaan lähiaikoina ole luvassa.

- Merkittäviä resurssilisäyksiä pohjoiseen Keski-Suomeen enempää kuin muuallekaan tälle alueelle ei ole mahdollista saada. Alue on iso ja resurssit rajallisia, joten tasapainottelua siinä on, että osataan kohdentaa voimavarat parhaalla mahdollisella, kysyntää vastaavalla tavalla.

Luoma kiistää arvostelijoiden väitteet siitä, että kriittinen keskustelu talon sisällä olisi yritetty tukahduttaa.

- Hyvin avoimesti on käyty talon sisäistä keskustelua. Me emme halua käydä julkista keskustelua, mutta jokaisella on mielipiteen vapaus. En halua keskustelua rajoittaa.