Deittisovellus Tinderin "supermarkettunnelma" ahdistaa jo ensimmäisiä

Badoo, Tingle, Are You Interested, Skout, OkCupid. Seuranhakusovellukset raivaavat tietään suomalaisten älypuhelimiin. Gps-paikannukseen perustuva Tinder on rantautunut Suomeen vasta viime kuukausina, mutta monet ovat myös ehtineet jo poistaa sen – useampaankin otteeseen. Väestöliiton parisuhdetutkija vertaa tällaisia sovelluksia supermarketin hedelmälaareihin.

Kotimaa
Tinder logo.
Tinder

Suomeen talven aikana rantautunut seuran etsimiseen tarkoitettu älypuhelinsovellus Tinder herättää vastareaktioita osassa käyttäjistä. Sovellusta kokeilleista moni on jo ehtinyt soutaa ja huovata poistamisen ja uudelleenasentamisen kanssa.

– Käytin Tinderiä kahdessa erässä. Ensin ehkä pari viikkoa, kunnes sieltä alkoi tulla liikaa tuttuja vastaan. Alkoi ahdistaa, ja poistin sen. Sitten aloin kuulla hyviä kokemuksia esimerkiksi Tinder-treffeistä. Latasin sen uudelleen, ja käytin sovellusta muutaman viikon vähän paremmalla asenteella. Vastasinkin yhdelle tyypille, mutta siitä tuli todella ahdistunut olo. Niinpä poistin sen taas, kertoo 24-vuotias nainen.

Hän kuvailee olleensa käyttäjänä passiivinen ja valikoiva.

– Tykkäilin ainoastaan tosi mielenkiintoisista tyypeistä, enkä itse aloittanut keskustelua kenenkään kanssa. Se tuntui jotenkin hankalalta. Matcheja ei tullut kuin muutamia. Varmaankin juuri siksi, kun olin niin nirso.

Kuvien kumartelua

Myöskään 21-vuotias Tinderiä pari kertaa kokeillut sinkkunainen ei kokenut sovellusta omakseen.

– Selailin vain profiileja, eikä matcheja tullut yhtään, sillä en lähettänyt sydäntä kellekään.

Molemmat neidot aikovat ainakin toistaiseksi pysytellä perinteisemmissä keinoissa.

– Tuntuu, että en halua pelkän kuvan perusteella alkaa tekemään syvempää tuttavuutta, 21-vuotias sanoo.

– Minua häiritsi se, että molemmat osapuolet ovat niin selvästi haku päällä ja että tutustuminen tapahtuu sillä lähtöoletuksella, että etsitään poika- tai tyttöystävää tai muuta seuraa. Haluan ihastua ennen kuin alan yrittää, toinen kokeilija perustelee.

Parisuhdetutkija: Kuin hedelmälaarissa

Tinder-klikkailun alkuinnostuksen vaihtuminen ahdistukseen on normaali vastareaktio, sanoo Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja ja parisuhdetutkija Heli Vaaranen. Sovellus on hänen mielestään erikoinen tapa seuloa ihmisiä ja sosiaalisena vuorovaikutuskeinona kyseenalainen. Perusidea myös sotii vastoin ihmiselle tyypillistä ajatusta omasta ainutlaatuisuudesta.

– Tulee kovasti mieleen supermarkettunnelma. Ja jos katsellaan muita ihmisiä supermarketissa, niin joudutaan myös kohtaamaan se tosiasia, että itsekin ollaan samassa hedelmälaarissa. Voi olla vaikea sietää tätä ajatusta, sillä haluamme pitää itseämme lähtökohtaisesti erilaisena, parempana, Vaaranen sanoo.

Potentiaalinen portti parisuhteeseen

Tinderiä kokeilleet ja sen toistaiseksi hylänneet naiset ovat sitä mieltä, että kätevä sovellus voi parhaillaan johtaa parisuhteen löytymiseen.

– Se sopii mielestäni seikkailunhaluisille ja ennakkoluulottomille ihmisille. Sovellusta en vielä ole poistanut puhelimestani, mutta en ole käyttänyt sitä viikkoihin. En usko käyttäväni sitä enää, 21-vuotias nainen sanoo.

– Saatan itse vielä käyttää sitä, mutta toistaiseksi haluan yrittää löytää jonkun hieman perinteisemmin menetelmin, 24-vuotias haastateltava kertoo.