Presidenttistressi oli liikaa: Soinin sydän petti

Timo Soini ei lähtenyt eurovaaliehdokkaksi, vaan julkaisi vaalikirjan. Peruspomo-kirjassa Soini perustelee kotimaahan jäämistä puolueen tilalla. Puolueorganisaatio on vielä kehittymätön, eikä johtoporukka tule Soinin mukaan keskenään toimeen.

politiikka
Timo Soini signeeraa kirjaansa.
Timo Soini kirjoitti omistuskirjoituksia kirjansa Peruspomo julkaisutilaisuudessa Helsingissä torstaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Timo Soini paljastaa vaalikirjassaan Peruspomo terveysongelmiaan. Jytkyvoiton rakentaminen ja eduskuntaryhmän ja puolueen organisoiminen veivät Soinista mehut. Presidentinvaalin jälkeen keväällä 2012 sydän petti ja mies joutui sydänoperaatioon, jossa hänen sydämensä tahdistettiin uudelleen. Tästä tiesivät harvat.

– Julkisuudessa näkyi juttuja, että olin presidentinvaalien jälkeen vähän väsynyt. Ei kai se nyt ihme ollut, kun sydän soi kuin Notre Damen kellotapuli, Soini paljastaa nyt.

Perussuomalaisten menestys nakertaa yhä puheenjohtajan voimia. Soini sanoo, että liian suuri osa energiasta kuluu möläyttelijöiden paimentamiseen.

Soini mainitsee murheenkryyneistään Teuvo Hakkaraisen, Jussi Halla-ahon, Olli Immosen ja James Hirvisaaren. Hirvisaaren natsitervehdysepisodi meni liian pitkälle, ja lähtö eduskuntaryhmästä on nyt pelote muillekin.

– Jokainen puoleelle vahingollinen tapaus saa jatkossa johdonmukaisesti lähtöpassit. Myös kansanedustajat tietävät nyt, missä raja kulkee, Soini kirjoittaa.

Vara-Soinia ei ollut

Timo Soini myöntää, että puolue on liikaa hänen varassaan. Jopa enemmän kuin kuusi vuotta sitten, ennen edellisiä EU-vaaleja. Suuri syy kotiinjääntiin olikin puolueen tila. Puolueella ei ollut varaa Soinin lähtöön.

– Kuka täällä lausuisi puolueen kannat? Soini kysyy.

Politiikan ulkopuolelta tullut väki on rosoisuudessaan raskasta johtaa. Se pysyy kasassa vain puheenjohtajansa persoonalla ja vetämänä, Soini uskoo.

– Jos minä tästä yhtäkkiä häviäisin, samalla häviäisi valtakeskus. Ne, jotka parhaiten pystyisivät jälkeen johtamaan puoluetta, ovat tällä hetkellä kauhusta kankeina pelkästä ajatuksesta, että jättäisin tämän.

Puolueen ydinjoukko ei tule toimeen keskenään

Myös puolueen ydinjoukon henkilösuhteet näyttävät vaativan Timo Soinin läsnäoloa. Lähipiiri on Soinin mukaan paletti, joka toimii vain hänen kauttaan.

Lähimmät miehet, Jukka Jusula, Matti Putkonen, Raimo Vistbacka ja "muutama muu", eivät tule toimeen keskenään. Soini kuvailee miesten pyörittämistä pelitermein.

– En tiedä, voivatko miehet olla mustasukkaisia asemastaan, mutta joskus tuntuu siltä, että voivat, Soini pohtii.

Puoluetuella asuntoja, ei lisää puoluevirkailjoita

Soini muistelee kaihoten EU-aikaansa, jolloin hänellä oli käytössään kolmen avustajan pätevä joukko. Kotieduskunnassa avustajia on vain yksi.

Perussuomalaiset saavat 3,5 miljoonaa euroa puoluetukea vuodessa. Tuolla rahalla on ostettu puoluetoimisto Helsingin keskustasta ja neljä työsuhdeasuntoa. Lisää henkilökuntaa hän ei halua palkata, koska sitä saatettaisiin pitää öykkäröimisenä.

– Tarvitsisin 2–3 ihmistä työskentelemään minulle kokopäivätoimisesti. He olisivat suorassa linkissä minuun ja puolueeseen, mutta minun käytössäni, koska työtaakkani on kestämätön, Soini sanoo kirjassaan.

Maailmalle olisi mieli

Timo Soini ei lähtenyt yrittämään Brysseliin, vaikka eurooppalaiset suhteet on jo luotu. Soinia arvostettin Euroopassa. Parasta tuntuu olevan, että Brysselissä hän sai olla kaukana kotimaan rasittavista möläyttelijöistä.

Tulevaisuudessa myös kansanvälinen ura houkuttaisi.

– Jos en kansanedustajan hommasta lähde eläkkeelle, teen tulevaisuudessa jotain kansainvälisyyteen liittyvää. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuus on antanut siihen lisää eväitä, opin ja kontaktit, Soini kirjoittaa.