1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hollanden ex-kumppani nousee Ranskan hallitukseen

Ségolène Royal saa ympäristö- ja energiaministerin salkun. Ulkoministeri Laurent Fabius säilyttää paikkansa.

Ségolène Royal puhumassa kehitystä käsittelevässä konferenssissa Genovassa elokuussa 2013. Kuva: Martial Trezzini / EPA

Ranskassa on julkistettu uuden pääministerin Manuel Vallsin uuden hallituksen kokoonpano. Hallitukseen nousee muun muassa Ségolène Royal, joka on presidentti François Hollanden entinen kumppani ja lasten äiti.

Aikoinaan myös sosialistipuolueen presidenttiehdokkaana ollut Royal saa ympäristö- ja energiaministerin salkun.

Ulko- ja puolustusministereinä jatkavat Laurent Fabius ja Jean-Yves Le Drian. Christiane Taubira säilyttää paikkansa oikeusministerinä. Työministeri Michel Sapinista tulee valtiovarainministeri ja budjettiministeri Bernard Cazeneuvesta sisäministeri.

Yksi eniten kiinnostusta ja kenties epäluuloakin herättäneistä ministerivalinnoista on talous- ja teollisuusministerin salkun saava Arnaud Montebourg.

Sosialistien vasenta laitaa edustava, globalisaatiota vastustava  Montebourg ei ole säästellyt sanojaan toisaalta suuryrityksiä, toisaalta EU:n komissiota kohtaan. Joidenkin tarkkailijoiden mielestä hänen pääroolinsa hallituksessa on säilyttää sosialisteilla vasemmistolaisten äänet, jotka voisivat muuten valua vielä vasemmammalle tai äärioikeistolle.

Ranskan hallitus pantiin uusiksi ja pääministeri Jean-Marc Ayrault joutui väistymään, kun sosialistipuolue kärsi rökäletappion viime viikonlopun paikallisvaaleissa.