Hyppää sisältöön

Maalaisjärki käteen netissä, neuvoo tietoturvan asiantuntija

Suomalaisten tietoturvaa uhkaavat nykyään enemmän huijatuksi tuleminen ja kännykän joutuminen vääriin käsiin kuin tekniset ongelmat, arvioi tietoturva-asiantuntija.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Tietoturva-asiantuntijan, tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan suomalaisten tietoturva-asiat ovat yleisesti ottaen hyvällä mallilla. Virustorjuntaohjelma hoitaa helposti tietokoneen suojauksen, mutta tekniikan käyttäjän pitää muistaa olevansa itse vastuussa omasta tietoturvastaan.

Petteri Järvisen mukaan nykyaikaisiin tietoturvataitoihin kuuluu myös kriittisyys netissä asioidessa. Ihmiset joutuvat helposti huijatuiksi esimerkiksi nettikauppoja tehdessään.

- On paljon puhuttu netin huutokaupoista. Siellä myydään joskus varastettua tavaraa ja tavaraa, jota ei olekaan. Se on yksi esimerkki netin tietoturvakysymysten moninaisuudesta. Tietoturva ei ole pelkästään teknistä virustorjuntaa tai palomuuriasetuksia.

Järvinen ei kuitenkaan halua pelotella. Hänen mielestään tietoturvasta huolehtiminen ei ole niin suuri ja mutkikas asia kuin usein annetaan ymmärtää.

Tietoturvasta huolehtiminen vaatii usein oikeastaan vain viitseliäisyyttä. Esimerkiksi salasanaohjeistukset, joiden mukaan joka palveluun pitäisi olla erilainen ja tarpeeksi monimutkainen salasana, ovat aikamoinen viidakko. Järvisen mukaan käytännössä salasanavaatimuksista luistetaan koska monia salasanoja on hankala pitää mielessä.

- Vaatimukset, mitä tavalliselle käyttäjälle asetetaan, ovat tässä asiassa aika mahdottomia täyttää. Jossain näistä vaatimuksista pitää tinkiä.

Älypuhelinta eivät uhkaa virukset vaan katoaminen

Petteri Järvisen mukaan älypuhelimella on siinä mielessä turvallista esimerkiksi asioida verkkopankissa ja maksaa palveluita, että puhelimissa ei käytännössä ole haittaohjelmia toisin kuin tietokoneissa.

Tietoturva ei ole pelkästään teknistä virustorjuntaa tai palomuuriasetuksia.

Petteri Järvinen

Toisaalta kännykkä vaatii erityistä varovaisuutta. Jos laite häviää tai se varastetaan, mukana voi mennä tärkeitä tietoja, kun kännykässä kulkee mukana kaikki verkkopankista kalenteriin.

Petteri Järvisen mukaan älypuhelimen omistajan kannattaa tutustua laitteensa ominaisuuksiin.

- Laitteissa on nykyään etäpaikannus sekä etäpyyhintä ja kaikkea tällaista. Nämä toiminnot kannattaa ottaa käyttöön. Jos jonakin päivänä huomaa, että puhelin on varastettu, niin voi tarkistaa missä se on, onko se jäänyt kotiin tai työpaikalle vai onko se matkalla Viroon. On myös hyvä tietää, mitä sitten voi tehdä, kuinka pyyhkiä puhelin tyhjäksi omalta koneelta käsin.