Jenkkifutis tekee comebackin Rovaniemellä

Amerikkalainen jalkapallo on palaamassa rovaniemeläiseen urheiluun vaisujen vuosien jälkeen. Urheiluseura Rovaniemi Nordmen hakee nyt uusia harrastajia soikean pallon kuljettamiseen erityisesti juniori-ikäisistä ja naisista.

urheilu
Jani Turunen
Hillevi Antikainen / Yle
Jani Turunen
Jani Turusta haastattelee Hillevi Antikainen.

Amerikkalaisen jalkapallon silmiinpistävin piirre on pyöreän sijaan soikea pallo.

- Amerikkalaiset ovat kehittäneet lajin rugbysta, mutta kun rugbyssa syötetään taaksepäin, amerikkalaisessa jalkapallossa syötetään eteenpäin. Tarkoitus on joko heittää tai antaa pallo pallonkantajalle, Rovaniemi Nordmen -seuran puheenjohtaja Jani Turunen kertoo.

Lajin sääntökirja on paksu.

Puheenjohtaja Jani Turunen, Rovaniemi Nordmen

- Pallonkantaja pitää pallon toista kärkeä kainalossaan, toinen on kämmenessä ja hauis painaa palloa kroppaan kiinni. Liikkeelle lähdetään niin, että pallo pidetään kentän ulkolaidan puolella ja siitä vaan juoksemaan sovitun reitin mukaan, Turunen opettaa.

Euroopan serkkuaan brutaalimpaa

Amerikkalaisessa ja eurooppalaisessa jalkapallossa on paljon muitakin eroja kuin pallon muoto.

- Perusjalkapallossa potkitaan, tässä käytetään käsiä. Perusjalkapallossa ei myöskään ole fyysistä kontaktia käytännössä yhtään, tässä se on loppujen lopuksi aika brutaalia, Jani Turunen selittää.

Turusen mukaan jokaisessa ottelussa sattuu pikku loukkaantumisia eikä vakavammiltakaan vältytä.

Perusjalkapallossa potkitaan, tässä käytetään käsiä.

Puheenjohtaja Jani Turunen, Rovaniemi Nordmen

- Kyllä tämä on yksi väkivaltaisimpia palloilulajeja, koska nopeudet ovat kovia ja taklaukset rajuja. Siksi pelaajilla on perusteelliset suojavarusteet ja lajin sääntökirja on paksu. Jos sääntöjä rikkoo, niin kentältä ulos, Turunen sanoo.

Turusen mukaan amerikkalainen jalkapallo sopii rajuudestaan huolimatta kaikille, mutta junioripeleihin on 10 vuoden ikäraja.

Vanha maine kunniaan?

Jani Turunen tutustui itse amerikkalaiseen jalkapalloon ystävänsä kautta Hämeenlinnassa. Puolisentoista vuotta sitten Rovaniemelle muutettuaan hän tapasi toisen vastikään muuttaneen, jota laji kiinnosti. Kesällä 2013 hommaa viriteltiin lippupallolla, joka on jenkkifutiksen kontaktiton versio. Treenit vetivät mukavasti väkeä ja sitä kautta siirryttiin amerikkalaiseen jalkapalloon.

Nyt lähdetään kirjoittamaan uutta kirjaa lajin tiimoilta Rovaniemellä.

Puheenjohtaja Jani Turunen, Rovaniemi Nordmen

Ihan uusi laji ei Rovaniemellä ole. Takavuosina amerikkalaista jalkapalloa pelattiin kaupungissa maineikkaasti.

- Aikoinaan oli Arctic Circle Stars, mutta sen toiminta hyytyi vuonna 2007 osallistujien ja vetäjien puutteeseen. Nyt lähdetään kirjoittamaan uutta kirjaa lajin tiimoilta Rovaniemellä, Rovaniemi Nordmenin puheenjohtaja Jani Turunen lupaa.

Suomessa amerikkalaisen jalkapallon korkein sarja on Vaahteraliiga. Sen lisäksi on divarisarjat yhdestä neljään. Rovaniemi Nordmen pelaa ensi kesänä pienimmässä divarissa, jossa joukkueeseen kuuluu seitsemän pelaajaa.

Lauantaina 12. huhtikuuta Rovaniemi Nordmen esittelee amerikkalaista jalkapalloa Rovaniemen Keskuskentällä ja kiinnostuneet pääsevät itsekin käsittelemään palloa. Tryout-tilaisuus alkaa klo 10.